Huba
17 °C
33 °C

Gyurcsány: Nem lesz választási költségvetés

2008.09.26. 11:50
Jövőre csökken az államháztartási hiány és az újraelosztás mértéke is – fejtette ki a miniszterelnök Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén. Az elkövetkező években csak az oktatásra, a kultúrára és a szakképzésre lehet a mainál többet költeni.

A 2009. évi költségvetés az első az elmúlt 18 évben, amely a választás előtti évben a korábbinál kisebb államháztartási hiányt tervez, a GDP arányosan 3,2 százalékos deficit már megfelel a maastrichti követelménynek – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a MGYOSZ rendezvényén.

Jövőre a GDP arányos újraelosztás 1,5-2 százalékponttal csökken, s ez a szabaddemokratáknak azt a méltányos kívánságát is tartalmazza, ami a kiadási plafonra vonatkozik – mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc ismertette azt is, hogy a 2006. évi, még kiigazítatlan 52,3 százalékos újraelosztási arány jövőre 46,7 százalékra mérséklődik.

A kormányfő határozottan szögezte le, hogy az elkövetkező időben csak az oktatásra, a kultúrára és a szakképzésre lehet a mainál többet költeni, más területek nem kaphatnak több pénzt, mint eddig. A közszférában lényegében nincs több tartalék. Gyurcsány Ferenc elmodta, hogy az elmúlt két évben negyedével csökkent a központi közigazgatás létszáma, így a bruttó hazai termékből (GDP) való részesedése 600 milliárd forinttal lett kevesebb. Ha az összes minisztériumot bezárnák, azzal 70 milliárdot spórolnánk, ha a felső jövedelmi sávba tartozó 20 százaléktól elvennék a családi pótlékot, azzal 30 milliárdot. Nincs olyan nagy titok, amivel több száz milliárd forintot el lehet vonni valahonnan – szögezte le, és az adópopulizmus befejezésére szólított fel. "Aki ma Magyarországon radikális adócsökkentést ígér, az felelőtlen és ha tudja is, mit beszél, akkor hazudik" – jelentette ki a miniszterelnök, aki egyebek közt a skandináv országok másfél évtizeddel ezelőtti költségvetési kiigazításának adataiból kiindulva arról beszélt, hogy nincs egyenes párhuzam a gazdaság növekedése és az adók, jövedelmek és elvonások egyidejű csökkentése között.

Mi, magyarok szeretnénk egy kardcsapással megoldani problémákat – mondta a kormányfő. Ehelyett szerinte 4-8-10 éves folyamatokat kell építeni, s ha valakik azt hirdetik, hogy egyetlen nagy ugrás is lehetséges, akkor egyszerre lesz illúziókeltés és csalódás. Az állam működőképességének fenntartása, a közkiadások megőrzése, a szociális biztonság iránti igény nem tesz lehetővé annál nagyobb adócsökkentést, mint amit a kormány elhatározott. Úgy fogalmazott, tudja, hogy a gazdasági élet szereplői nagyobb tehercsökkenést szeretnének, de mértéktartást és felelősséget kért tőlük.

Gyurcsány Ferenc a nemzetközi pénzpiacok válsága nyomán kialakult romló gazdasági konjunktúrára utalva megjegyezte, hogy a jövő évre tervezett 3 százalékos növekedés lefelé mutató kockázatokat tartalmaz. "Ezért arra kértem a pénzügyminisztert egyetértésben a jegybank elnökével, hogy készítsen olyan számításokat, amely a jelzett három százaléknál alacsonyabb GDP növekedést, s annak költségvetési következményeit is számba veszi" – közölte a miniszterelnök.

A miniszterelnök többször érintette az állam szerepét. Szerinte a nemzetközi pénzügyi válság, és az erre adandó amerikai válasz azt bizonyítja, hogy le kell számolni a piac automatikus szabályozási erejébe vetett hittel.