Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Gyurcsány: Nem lesz választási költségvetés

2008.09.26. 11:50
Jövőre csökken az államháztartási hiány és az újraelosztás mértéke is – fejtette ki a miniszterelnök Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén. Az elkövetkező években csak az oktatásra, a kultúrára és a szakképzésre lehet a mainál többet költeni.

A 2009. évi költségvetés az első az elmúlt 18 évben, amely a választás előtti évben a korábbinál kisebb államháztartási hiányt tervez, a GDP arányosan 3,2 százalékos deficit már megfelel a maastrichti követelménynek – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a MGYOSZ rendezvényén.

Jövőre a GDP arányos újraelosztás 1,5-2 százalékponttal csökken, s ez a szabaddemokratáknak azt a méltányos kívánságát is tartalmazza, ami a kiadási plafonra vonatkozik – mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc ismertette azt is, hogy a 2006. évi, még kiigazítatlan 52,3 százalékos újraelosztási arány jövőre 46,7 százalékra mérséklődik.

A kormányfő határozottan szögezte le, hogy az elkövetkező időben csak az oktatásra, a kultúrára és a szakképzésre lehet a mainál többet költeni, más területek nem kaphatnak több pénzt, mint eddig. A közszférában lényegében nincs több tartalék. Gyurcsány Ferenc elmodta, hogy az elmúlt két évben negyedével csökkent a központi közigazgatás létszáma, így a bruttó hazai termékből (GDP) való részesedése 600 milliárd forinttal lett kevesebb. Ha az összes minisztériumot bezárnák, azzal 70 milliárdot spórolnánk, ha a felső jövedelmi sávba tartozó 20 százaléktól elvennék a családi pótlékot, azzal 30 milliárdot. Nincs olyan nagy titok, amivel több száz milliárd forintot el lehet vonni valahonnan – szögezte le, és az adópopulizmus befejezésére szólított fel. "Aki ma Magyarországon radikális adócsökkentést ígér, az felelőtlen és ha tudja is, mit beszél, akkor hazudik" – jelentette ki a miniszterelnök, aki egyebek közt a skandináv országok másfél évtizeddel ezelőtti költségvetési kiigazításának adataiból kiindulva arról beszélt, hogy nincs egyenes párhuzam a gazdaság növekedése és az adók, jövedelmek és elvonások egyidejű csökkentése között.

Mi, magyarok szeretnénk egy kardcsapással megoldani problémákat – mondta a kormányfő. Ehelyett szerinte 4-8-10 éves folyamatokat kell építeni, s ha valakik azt hirdetik, hogy egyetlen nagy ugrás is lehetséges, akkor egyszerre lesz illúziókeltés és csalódás. Az állam működőképességének fenntartása, a közkiadások megőrzése, a szociális biztonság iránti igény nem tesz lehetővé annál nagyobb adócsökkentést, mint amit a kormány elhatározott. Úgy fogalmazott, tudja, hogy a gazdasági élet szereplői nagyobb tehercsökkenést szeretnének, de mértéktartást és felelősséget kért tőlük.

Gyurcsány Ferenc a nemzetközi pénzpiacok válsága nyomán kialakult romló gazdasági konjunktúrára utalva megjegyezte, hogy a jövő évre tervezett 3 százalékos növekedés lefelé mutató kockázatokat tartalmaz. "Ezért arra kértem a pénzügyminisztert egyetértésben a jegybank elnökével, hogy készítsen olyan számításokat, amely a jelzett három százaléknál alacsonyabb GDP növekedést, s annak költségvetési következményeit is számba veszi" – közölte a miniszterelnök.

A miniszterelnök többször érintette az állam szerepét. Szerinte a nemzetközi pénzügyi válság, és az erre adandó amerikai válasz azt bizonyítja, hogy le kell számolni a piac automatikus szabályozási erejébe vetett hittel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?