Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Küszöbön a deviza-áruhitel

2008.09.12. 07:31
Nem kizárt, hogy az autó- és a lakáshitelezés után a piaci verseny a klasszikus áruhitelpiacon is arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy devizaalapú áruhitellel jelenjenek meg, amivel növelni tudják a kamatmarzsukat. Svájci frank alapú személyi hitelt már február óta vehetünk fel.

Nem kizárt, hogy az autó- és a lakáshitelezés után a piaci verseny a klasszikus áruhitelpiacon arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy devizaalapú áruhitellel jelenjenek meg - mondta Fekete Csaba, a Credigen Bank vezérigazgatója. Balogh Gábor, a Magyar Cetelem Bank marketingigazgatója árnyalta a képet, tekintve hogy az áruhitelezésre jellemzőbb alacsony törlesztőrészletek és a személyi kölcsönökhöz képest rövidebb futamidő miatt nem feltétlenül éri meg a devizaalapú áruhitel alkalmazása. Más szakértők a kérdéssel kapcsolatban azt emelik ki, hogy a klasszikus áruhitelnél játszik a legkisebb szerepet a kamat, a vásárló szinte kizárólag a törlesztőrészletet nézi - más kérdés, hogy devizaalapon ez is kisebb lehetne, illetve nőhetne az átlagos kamatmarzs, ami a mostani rendkívül magas jutalékok mellett kifejezetten jól jöhetne az áruhitelező cégeknek.

Tény: az áruhitelezők a korábbi "tagadás" után mégiscsak elindultak a devizahitelek felé. A PSZÁF friss engedélyével a zsebében például októbertől devizaalapú személyi hiteleket is kínál a Credigen Bank. Fekete Csaba elmondta, svájcifrank- és euróalapú termékkel szélesítik kínálatukat, mivel megítélésük szerint a mai magyar piac sajátossága ez a termék. A versenytárs, a Magyar Cetelem Bank már februárban bevezette svájcifrank-alapú szabad felhasználású személyi hitelét, a termék a bevezetés óta sikeres, a kihelyezés 50 százaléka már svájcifrank-alapon ketyeg. Balogh Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a Cetelem egyedülálló védelmet épített a termékbe: a védelmi funkció garantálja, hogy bármilyen mértékben is gyengül a jövőben a forint a frankhoz képest, az ügyfelek havi törlesztőrészlete félévente maximum 5 százalékkal növekedhet.

A Cetelem számításai szerint az árfolyammozgást is felvállalva a devizaalapú hitel 30-40 százalékkal kedvezőbb kamatozással is bírhat, mint a forintalapú kölcsön, összességében tehát kimondottan jó esélyekkel indul a "versenyben". A Credigennél - ahol a későbbiekben kívánják nyilvánosságra hozni a termék kondícióit - óvatosabban fogalmaznak: szerintük a forinthitelekhez képest 5-10 százalékponttal olcsóbban lehet svájcifrank-alapú hitelhez jutni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!