Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Küszöbön a deviza-áruhitel

2008.09.12. 07:31
Nem kizárt, hogy az autó- és a lakáshitelezés után a piaci verseny a klasszikus áruhitelpiacon is arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy devizaalapú áruhitellel jelenjenek meg, amivel növelni tudják a kamatmarzsukat. Svájci frank alapú személyi hitelt már február óta vehetünk fel.

Nem kizárt, hogy az autó- és a lakáshitelezés után a piaci verseny a klasszikus áruhitelpiacon arra kényszeríti a pénzintézeteket, hogy devizaalapú áruhitellel jelenjenek meg - mondta Fekete Csaba, a Credigen Bank vezérigazgatója. Balogh Gábor, a Magyar Cetelem Bank marketingigazgatója árnyalta a képet, tekintve hogy az áruhitelezésre jellemzőbb alacsony törlesztőrészletek és a személyi kölcsönökhöz képest rövidebb futamidő miatt nem feltétlenül éri meg a devizaalapú áruhitel alkalmazása. Más szakértők a kérdéssel kapcsolatban azt emelik ki, hogy a klasszikus áruhitelnél játszik a legkisebb szerepet a kamat, a vásárló szinte kizárólag a törlesztőrészletet nézi - más kérdés, hogy devizaalapon ez is kisebb lehetne, illetve nőhetne az átlagos kamatmarzs, ami a mostani rendkívül magas jutalékok mellett kifejezetten jól jöhetne az áruhitelező cégeknek.

Tény: az áruhitelezők a korábbi "tagadás" után mégiscsak elindultak a devizahitelek felé. A PSZÁF friss engedélyével a zsebében például októbertől devizaalapú személyi hiteleket is kínál a Credigen Bank. Fekete Csaba elmondta, svájcifrank- és euróalapú termékkel szélesítik kínálatukat, mivel megítélésük szerint a mai magyar piac sajátossága ez a termék. A versenytárs, a Magyar Cetelem Bank már februárban bevezette svájcifrank-alapú szabad felhasználású személyi hitelét, a termék a bevezetés óta sikeres, a kihelyezés 50 százaléka már svájcifrank-alapon ketyeg. Balogh Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a Cetelem egyedülálló védelmet épített a termékbe: a védelmi funkció garantálja, hogy bármilyen mértékben is gyengül a jövőben a forint a frankhoz képest, az ügyfelek havi törlesztőrészlete félévente maximum 5 százalékkal növekedhet.

A Cetelem számításai szerint az árfolyammozgást is felvállalva a devizaalapú hitel 30-40 százalékkal kedvezőbb kamatozással is bírhat, mint a forintalapú kölcsön, összességében tehát kimondottan jó esélyekkel indul a "versenyben". A Credigennél - ahol a későbbiekben kívánják nyilvánosságra hozni a termék kondícióit - óvatosabban fogalmaznak: szerintük a forinthitelekhez képest 5-10 százalékponttal olcsóbban lehet svájcifrank-alapú hitelhez jutni.