Árpád
-2 °C
3 °C

Rosszabb lett bankolni

2007.02.28. 10:57
Rosszabb feltételekkel intézhetjük banki ügyeinket, mint egy évvel ezelőtt, derült ki az MNB adataiból. A kölcsönök kamatai általában emelkedtek, a betétekét viszont csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest.

A lakossági fogyasztási forint hitelek kamatai januárban az egy évvel korábbi magas szintre emelkedtek, miközben a lekötött forint betétek kamatai kis mértékben csökkentek. A vállalati hitelek és betétek kamatai egyaránt kissé mérséklődtek januárban – közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán.

A háztartási szektor forintban vezetett folyószámla-hiteleinek átlagkamata a múlt év novembere óta emelkedik. A kamatráta januárban már 20,56 százalék volt. A fogyasztási hitelek átlagos kamata januárban 20,2, hitelköltsége 27,89 százalékra emelkedett. tavay decemberben a kamatláb 16,90 százalék, a hitelköltség-mutató 24,27 százalék volt.

A lakáscélú forinthitelek piaci szintű átlagos kamata 2006 február óta 9,5 százalék körül mozog, januárban a kamatláb 9,50 százalék volt, enyhén csökkent a decemberi 9,80 százalékhoz képest. A lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója szintén csökkent, 12,25 százalékot tett ki januárban.

Kevesebb hitelszerződést kötünk

Januárban minden lakossági hitelfajta esetében csökkent az új szerződések értéke. A fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 15,4 milliárd forint volt a decemberi 22,9 milliárd forint után, míg a lakáscélú hiteleké 10,1 milliárd forintot tett ki, szemben az előző havi 17 milliárd forinttal. Az egyéb hitelek új szerződéseinek értéke 4,9 milliárd forint volt januárban.

A lakáscélú euróhitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója több mint 100 bázisponttal emelkedett, a kamatláb 5,51 százalék, a hitelköltség mutató 6,98 százalék volt januárban. Az emelkedés oka, hogy jelentősen nőtt a magasabb kamatozású hitelállomány aránya.

Az átlagkamat 7,7 százalék

A lakosság betétek esetében januárban megállt az elmúlt néhány hónapot jellemző kamatláb emelkedés. Az éven belül lekötött forintbetétek átlagos kamata 7,34 százalékra, a legfeljebb két éves betéteké 7,70 százalékra, míg a két évnél hosszabb időre lekötött betétek kamata 4,36 százalékra csökkent. A lekötött betétek új szerződéseinek értéke januárban 643,9 milliárd forintra emelkedett a december 533 milliárd forintról.

A háztartási szektorban a fogyasztási hitelek és az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamata közötti különbség januárban 12 százalékpont fölé emelkedett a fogyasztási hitelkamatok emelkedése és a betéti kamatok csökkenése következtében.

Olcsóbb hitel a vállalatoknak

A vállalati folyószámlahitelek kamatlába januárban 9,53 százalék volt, ez változatlan érték az elmúlt három hónapban. Az egyéb hitelek kamatlába az elmúlt három havi 9 százalék feletti szintről 8,84 százalékra csökkent. A vállalati folyószámlabetét kamata 2,41 százalékot, az éven belüli betéteké 7,42 százalékot tett ki januárban, egyik sem változott decemberhez képest. Az éven túli betétek kamata 6,52 százalékra csökkent.

A vállalati hitelek és betétek között jelentősebb súllyal szereplő éven belüli lejáratok esetében a kamatkülönbség 1,41 százalékpontra csökkent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?