Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Rosszabb lett bankolni

2007.02.28. 10:57
Rosszabb feltételekkel intézhetjük banki ügyeinket, mint egy évvel ezelőtt, derült ki az MNB adataiból. A kölcsönök kamatai általában emelkedtek, a betétekét viszont csökkentek az egy évvel ezelőttihez képest.

A lakossági fogyasztási forint hitelek kamatai januárban az egy évvel korábbi magas szintre emelkedtek, miközben a lekötött forint betétek kamatai kis mértékben csökkentek. A vállalati hitelek és betétek kamatai egyaránt kissé mérséklődtek januárban – közölte a Magyar Nemzeti Bank szerdán.

A háztartási szektor forintban vezetett folyószámla-hiteleinek átlagkamata a múlt év novembere óta emelkedik. A kamatráta januárban már 20,56 százalék volt. A fogyasztási hitelek átlagos kamata januárban 20,2, hitelköltsége 27,89 százalékra emelkedett. tavay decemberben a kamatláb 16,90 százalék, a hitelköltség-mutató 24,27 százalék volt.

A lakáscélú forinthitelek piaci szintű átlagos kamata 2006 február óta 9,5 százalék körül mozog, januárban a kamatláb 9,50 százalék volt, enyhén csökkent a decemberi 9,80 százalékhoz képest. A lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója szintén csökkent, 12,25 százalékot tett ki januárban.

Kevesebb hitelszerződést kötünk

Januárban minden lakossági hitelfajta esetében csökkent az új szerződések értéke. A fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 15,4 milliárd forint volt a decemberi 22,9 milliárd forint után, míg a lakáscélú hiteleké 10,1 milliárd forintot tett ki, szemben az előző havi 17 milliárd forinttal. Az egyéb hitelek új szerződéseinek értéke 4,9 milliárd forint volt januárban.

A lakáscélú euróhitelek átlagos kamatlába és hitelköltség mutatója több mint 100 bázisponttal emelkedett, a kamatláb 5,51 százalék, a hitelköltség mutató 6,98 százalék volt januárban. Az emelkedés oka, hogy jelentősen nőtt a magasabb kamatozású hitelállomány aránya.

Az átlagkamat 7,7 százalék

A lakosság betétek esetében januárban megállt az elmúlt néhány hónapot jellemző kamatláb emelkedés. Az éven belül lekötött forintbetétek átlagos kamata 7,34 százalékra, a legfeljebb két éves betéteké 7,70 százalékra, míg a két évnél hosszabb időre lekötött betétek kamata 4,36 százalékra csökkent. A lekötött betétek új szerződéseinek értéke januárban 643,9 milliárd forintra emelkedett a december 533 milliárd forintról.

A háztartási szektorban a fogyasztási hitelek és az éven belüli lejáratra lekötött betétek átlagkamata közötti különbség januárban 12 százalékpont fölé emelkedett a fogyasztási hitelkamatok emelkedése és a betéti kamatok csökkenése következtében.

Olcsóbb hitel a vállalatoknak

A vállalati folyószámlahitelek kamatlába januárban 9,53 százalék volt, ez változatlan érték az elmúlt három hónapban. Az egyéb hitelek kamatlába az elmúlt három havi 9 százalék feletti szintről 8,84 százalékra csökkent. A vállalati folyószámlabetét kamata 2,41 százalékot, az éven belüli betéteké 7,42 százalékot tett ki januárban, egyik sem változott decemberhez képest. Az éven túli betétek kamata 6,52 százalékra csökkent.

A vállalati hitelek és betétek között jelentősebb súllyal szereplő éven belüli lejáratok esetében a kamatkülönbség 1,41 százalékpontra csökkent.