Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Megvonhatják a lakáshitel adókedvezményét

2003.08.05. 16:02
Ha a kormány, majd a parlament dönt az adójóváírás új szabályozásáról, az egyaránt érinteni fogja azokat, akik már felvettek hitelt és azokat is, akik a jövőben vásárolnak lakást - jelentette ki Csabai Lászlóné lakásügyi kormánybiztos.
Az adóvisszatérítés rendszerének felülvizsgálata a lakáshoz jutás feltételeinek igazságosabbá tétele érdekében elkerülhetetlen - áll Csabai Lászlóné, lakásügyi kormánybiztos közleményében. A kormány a lakáshitel szerződésben szerzett jogokon sem most, sem a jövőben nem kíván változtatni. Ezirányú elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy májusban, a kamattámogatás felülvizsgálatakor nem módosította az új, illetve a használt lakás vásárlásához felvehető hitel kamatának mértékét és a futamidőt, sőt: a korábbi 5 év helyett 10 évig garantálja az állami támogatást - olvasható a lakásügyi kormánybiztos által kiadott közleményben.

Megvonhatják az adókedvezményeket

Ugyanakkor az adó-visszatérítés rendszerének felülvizsgálata a lakáshoz jutás feltételeinek igazságosabbá tétele érdekében elkerülhetetlen - közölte Csabainé. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a leginkább rászoruló hitelfelvevők (elsősorban fiatalok) számára a törlesztési idő első néhány évében megtartsuk a lakáshitel-kamathoz kapcsolódó adójóváírást. Ha a kormány, majd azt követően a parlament dönt az adójóváírás új szabályozásáról, az egyaránt érinteni fogja azokat, akik már felvettek hitelt és azokat is, akik a jövőben vásárolnak lakást - fogalmaz a közlemény.

A jelenlegi rendszer szerint az éves törlesztő részlet 40 százaléka, maximum 240 ezer forint adóvisszatérítés igényelhető vissza. Ez a költségvetésnek 2000-ben 1,5 milliárd, 2003-ban viszont már közel 20 milliárd forint terhet jelentett, s jövőre az összeg 35 milliárd forintra kúszna fel.