Timót, Xénia
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Két hosszú távú áramvásárlási megállapodást felbontottak

2007.10.18. 07:17
Az EU nem nézi jó szemmel, hogy az elektromos energia területén a szabadpiaci mozgásokat gátolják a htm-ek. A Dunamenti és a Tiszai Erőmű erről nem nagyon akar tudomást venni.

Az MVM Zrt. már felbontotta a paksi és a mátrai erőművel kötött, az EU által kifogásolt hosszú távú áramvásárlási megállapodását (htm), s helyettük új kereskedelmi szerződéseket kötött - tájékoztatta a Világgazdaságot Ligeti Pál, a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója. Ezzel a hazai áramtermelés több mint a fele EU-konform módon jut el a kereskedőkhöz. Az új htm-ek azonban csak akkor lépnek érvénybe, ha azokat az uniós versenyügyi illetékesek - akik már megkapták e szerződéseket - is megfelelőnek tartják. Tartalmuk titkos.

Még nincs megállapodás, de jól haladnak és talán az év végéig le is zárulnak a tárgyalások az uniós versenyszabályoknak megfelelő új htm-ről a Budapesti és a Csepeli Erőművel is. Az MVM a pécsi erőművel is felbontotta a szerződést, de ehelyett várhatóan nem köt újat.

Hivatalos határideje nincs a htm-ek újrafogalmazásának, ugyanakkor Ligeti Pál szerint nem lenne célszerű megvárni, hogy az EU illetékesei utasításba adják e szerződések felbontását. Ez egyébként inkább az utolsó két nagy erőművet érinti, a Dunamentit és a Tiszait, amelyek maradnának a régi megállapodásnál.

Emlékezetes, hogy eredetileg a gazdasági tárca szándékai szerint a nyáron elfogadott új villamosenergia-törvény (Vet.) rendelkezett volna a htm-ek mint piackorlátozó intézmények felszámolásáról. A Miniszterelnöki Hivatal nyomására azonban a kérdéssel végül nem foglalkozott a Vet., a szerződések sorsáról - tehát átalakításáról vagy felszámolásáról - tárgyalásos úton kellett dönteni.

A htm-ek valamilyen formában való megtartása mellett az szól, hogy stabil piacot jelent az erőműveknek, de jól jár egyetlen lehetséges vevőjük, az MVM Zrt. is. A htm megteremti az alapját a villamosenergia-piac jövő évi teljes felszabadulása után is védelmet élvező, kis alkuerejű áramfogyasztók biztos és ellenőrzött áron való ellátásának is. (E fogyasztók a mostani közüzemihez hasonló, de annál piacszerűbb, ún. egyetemes szolgáltatói ellátásban részesülhetnek.) A htm-et támadók a szerződések tartalmának titkos voltát, valamint azt nehezményezik, hogy puszta létükkel korlátozzák a szabadpiaci mozgásokat.