Árpád
-2 °C
3 °C

Két hosszú távú áramvásárlási megállapodást felbontottak

2007.10.18. 07:17
Az EU nem nézi jó szemmel, hogy az elektromos energia területén a szabadpiaci mozgásokat gátolják a htm-ek. A Dunamenti és a Tiszai Erőmű erről nem nagyon akar tudomást venni.

Az MVM Zrt. már felbontotta a paksi és a mátrai erőművel kötött, az EU által kifogásolt hosszú távú áramvásárlási megállapodását (htm), s helyettük új kereskedelmi szerződéseket kötött - tájékoztatta a Világgazdaságot Ligeti Pál, a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadója. Ezzel a hazai áramtermelés több mint a fele EU-konform módon jut el a kereskedőkhöz. Az új htm-ek azonban csak akkor lépnek érvénybe, ha azokat az uniós versenyügyi illetékesek - akik már megkapták e szerződéseket - is megfelelőnek tartják. Tartalmuk titkos.

Még nincs megállapodás, de jól haladnak és talán az év végéig le is zárulnak a tárgyalások az uniós versenyszabályoknak megfelelő új htm-ről a Budapesti és a Csepeli Erőművel is. Az MVM a pécsi erőművel is felbontotta a szerződést, de ehelyett várhatóan nem köt újat.

Hivatalos határideje nincs a htm-ek újrafogalmazásának, ugyanakkor Ligeti Pál szerint nem lenne célszerű megvárni, hogy az EU illetékesei utasításba adják e szerződések felbontását. Ez egyébként inkább az utolsó két nagy erőművet érinti, a Dunamentit és a Tiszait, amelyek maradnának a régi megállapodásnál.

Emlékezetes, hogy eredetileg a gazdasági tárca szándékai szerint a nyáron elfogadott új villamosenergia-törvény (Vet.) rendelkezett volna a htm-ek mint piackorlátozó intézmények felszámolásáról. A Miniszterelnöki Hivatal nyomására azonban a kérdéssel végül nem foglalkozott a Vet., a szerződések sorsáról - tehát átalakításáról vagy felszámolásáról - tárgyalásos úton kellett dönteni.

A htm-ek valamilyen formában való megtartása mellett az szól, hogy stabil piacot jelent az erőműveknek, de jól jár egyetlen lehetséges vevőjük, az MVM Zrt. is. A htm megteremti az alapját a villamosenergia-piac jövő évi teljes felszabadulása után is védelmet élvező, kis alkuerejű áramfogyasztók biztos és ellenőrzött áron való ellátásának is. (E fogyasztók a mostani közüzemihez hasonló, de annál piacszerűbb, ún. egyetemes szolgáltatói ellátásban részesülhetnek.) A htm-et támadók a szerződések tartalmának titkos voltát, valamint azt nehezményezik, hogy puszta létükkel korlátozzák a szabadpiaci mozgásokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?