Jobban romlik a pénz a vártnál

2006.06.13. 13:13
Öt-hat százalék körüli inflációt várnak 2006 végére, illetve 2007-re a hazai és a külföldi elemzők is. A pénzromlás üteme májusban 2,8 százalékos volt, ez 0,2 százalékkal haladta meg a várakozásokat.

A májusi 2,8 százalékos infláció után decemberre 5,0-5,9 százalékos fogyasztói áremelkedést prognosztizálnak az MTI által megkérdezett elemzők, akik megosztottak a júniusi kamatváltozással kapcsolatban, de 270 forint feletti euró árfolyam esetén emelést várnak.

Az elemzők jobbat vártak

A fogyasztói árak az idén májusban 1 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az elemzők májusra 2,6 százalékos tizenkét havi és 0,58 százalékos egy havi áremelkedést vártak. Májusban a szezonálisan kiigazított "alapdrágulás" 0,4 százalék volt, a maginfláció 2005 májusához viszonyítva 1 százalékot tett ki. Az év első öt hónapjában 2,5 százalékkal emelkedtek az árak.

Az élelmiszerárak - ezen belül is az idényáras élelmiszerek - és a járműüzemanyagok vártnál nagyobb emelkedése miatt lett az általunk vártnál 0,4 százalékkal magasabb a májusi infláció - mondta az MTI-nek Török Zoltán. A Raiffeisen Bank vezető elemzője a következő hónapokra 2,4-2,5 százalékos, decemberre - a bejelentett intézkedések miatt - 5,9 százalékos inflációra számít, 2007-re pedig 6,4 százalékos fogyasztóiár-emelkedést vár.

Nem várok kamatemelést júniusban - közölte Török Zoltán, ugyanakkor megjegyezte, hogy a globális piacokon tapasztalható idegesség és a héten kijövő amerikai makroadatok feltehetően erőteljesen "rángatják" majd a forint árfolyamát mindkét irányba. Az elemző szerint a bejelentett áfa-emelés egyszeri hatása miatt most nincs ok kamatemelésre, mivel számítása szerint 2007 végére 5 százalékra süllyedhet vissza az addig meglóduló infláció.

Egy rossz hír a többi közt

A rossz hírek közé most a vártnál nagyobb infláció is besorolódott - mondta Heim Péter. Az Aegon Magyarország vezető közgazdásza a rossz időjárással és ennek nyomán az élelmiszerárak emelkedésével magyarázza a 2,8 százalékos inflációt. Az idei átlagos áremelkedési ütem 3,6-3,8 százalék lehet, de az év végén már 5 százalékos inflációval kell számolni, 2007 egészében pedig 5,5 százalékkal - állítja az elemző.

Amennyiben az euró árfolyama meghaladja a 270 forintot, a bináris rendszert figyelembe véve - a befektetők kamatelvárása miatt - a Monetáris Tanács valószínűleg 50-75 bázispontos kamatemelésre szánja el magát júniusban - fogalmazott Heim Péter, aki úgy látja, hogy decemberben 7 százalék lehet az alapkamat.

Az élelmiszerek és a járműüzemanyagok okozták az inflációs többletet - véli Trippon Mariann, aki 2006 egészére 3,6 százalékos inflációt prognosztizál. Decemberre 5,5 százalékra ugorhat fel az áremelkedési ütem, a jövő évit még nem futtattam át a modellen" - válaszolta az elemző a távolabbi prognózissal kapcsolatos kérdésre.

Mit lát London?

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint az idén, de legkésőbb "valamikor jövőre" 6 százalékra vagy még magasabbra gyorsul vissza az éves összevetésű infláció, és akár még júniusban jegybanki kamatemelés várható.

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési csoport európai feltörekvő piaci konzultánsa a vártnál magasabb, 2,8 százalékos májusi tizenkét havi infláció keddi közzététele után az MTI-nek Londonban azt mondta: a magyarországi éves inflációs adatok az idei évre már túljutottak a mélyponton, és innen meredeken felfelé veszik az irányt. Gable azt jósolta, az idei harmadik negyedév végére és a negyedik negyedévben "jóval 5 százalék fölé" gyorsul vissza az éves infláció, de nem zárhatók ki 6 százalék feletti havi adatok sem.

Önmagában nem aggályos

A Goldman Sachs globális befektetési csoport londoni részlege által a májusi inflációs adatok keddi ismertetése után kiadott kommentár szerint a teljes kosárra számolt infláció főleg a magas élelmiszer- és energiaárak miatt gyorsult, de e két tényező hatása a következő hónapokban valamelyest csökkenhet, és önmagában nem is aggályos, mivel a maginfláció még mindig alacsony.

A GS elemzői szerint azonban előretekintve jelentősen nőtt a magyarországi inflációs kockázat a most bejelentett intézkedési tervek miatt. A ház azzal számol, hogy az áfaemelés hozzávetőleg 1,2 százalékponttal, az energiaárak további egy százalékponttal fogják növelni az év folyamán az inflációs adatokat. A Goldman Sachs keddi előrejelzése szerint az infláció "valamikor 2007-ben" át fogja lépni a 6 százalékot.  • Hírek
  • Támogatások