Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Május óta nem csökkent az infláció

2004.08.11. 12:11
A várakozásoknak megfelelően alakult a júliusi infláció. A KSH adatai szerint júniushoz képest összességében nem változtak az árak, az éves drágulás pedig most is 7,2 százalék.
Júliusban a fogyasztói árak összességükben nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva, az előző évhez képest az árak 7,2 százalékkal növekedtek, tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal. Idén az első hét hónapban átlagosan 7,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A szolgáltatások drágulása 0,2 százalékkal, az "egyéb cikkeké" és az üzemanyagoké 0,03, a szeszes italoké, dohányáruké 0,02 és a háztartási energiáé 0,01 százalékkal emelte az árszínvonalat az előző hónaphoz viszonyítva; az élelmiszerek és a ruházkodási cikkek árának csökkenése 0,12, a tartós fogyasztási cikkeké 0,01 százalékkal mérsékelte.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek. A tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási termékek árai is csökkentek júliusban. Az utóbbi csoportban a nyári kiárusítások miatt csökkentek az árak.

A háztartási energia, az egyéb cikkek, üzemanyagok, a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások árai kis mértékben növekedtek az utóbbi egy hónapban.

A távirati iroda által megkérdezett elemzők nem is vártak mást erre a hónapra. A júliusi infláció alakulásában nagyon sok szezonális hatás érvényesült, de egyes élelmiszerek árának (például sertéshúsénak) nem várt emelkedése módosította a szezonális hatást.