Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Hét százalékig szökhet fel az infláció

2006.07.11. 13:36
Decemberre 5,8-6,1 százalékos 12 havi fogyasztói áremelkedést várnak a júniusi 2,8 százalék után az MTI által megkérdezett elemzők, akik úgy vélik, a Monetáris Tanács 25-50 bázisponttal emelheti az alapkamatot júliusban.

"A júniusi 12 havi 2,8 százalékos infláció után folyamatos emelkedésre számítok, már július-augusztusban" - mondta Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője szerint az élelmiszereknél regisztrált egyhavi 0,9 százalékos áremelkedés egyértelművé teszi, hogy az európai uniós csatlakozás után "beesett" élelmiszerárak, akárcsak a többi újonnan csatlakozó országban, nálunk is fokozatosan felfelé araszolnak, amihez hozzájárul a kedvezőtlenebb időjárás is.

Noha az infláció általában július-augusztusban a legalacsonyabb, az üzemanyagárak gyors emelkedése miatt a júliusi 12 havi árindex magasabb lehet, mint 2,8 százalék - jelezte Nyeste Orsolya, aki úgy véli, a gyengülő forintárfolyam rövidtávon nem okoz inflációs nyomást, hatása hosszabb távon érvényesül.

Csomag után csökkenés

Felfele megy
A fogyasztói árak júniusban 0,3 százalékkal nőttek májushoz képest, és 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal . Az adat egybevág az elemzői várakozásokkal. A maginfláció 2005 júniusához viszonyítva 1,3 százalékot tett ki. Az év első hat hónapjában 2,6 százalékkal emelkedtek az árak.

Az elfogadott adótörvények hatására szeptembertől már 1 százalékponttal is megugorhat az árindex, és az év végére a 12 havi infláció 5,8 százalékra emelkedik, míg az idei átlagos áremelkedési ütem várhatóan 3,5-3,6 százalék lesz - jelentette ki az elemző, akinek előrejelzése szerint 2007 elején az árindex 7 százalékra kúszik fel, és a jövő év egészére 6 százalékos infláció várható.

"Noha feltehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem veszi figyelembe a piac által már beárazott 1 százalékot is meghaladó kamatemelkedést, júliusban 25-50 bázispontos emelésre számítok, az év végére pedig 7 százalékos kamatot várok, amely 2007-ben, a kiigazítási csomag hatásának érvényesülése után fokozatosan csökkenhet" - fogalmazott Nyeste Orsolya.

Ennél most már magasabb lesz

Hegedűs Csaba, az Inter-Európa Bank elemzője 25 bázispontos kamatemelést vár júliusban, s véleménye szerint az év végére 7-7,25 százalék lehet az alapkamat.

A júniusi 0,3 százalékos havi és a 2,8 százalékos 12 havi inflációs adat megfelelt a várakozásoknak, noha az élelmiszerárak a várnál gyorsabban nőttek, amit ellentételezett a ruházati cikkek és a tartós fogyasztási cikkek árcsökkenése - mondta az elemző.

Hegedűs Csaba is úgy véli, júliusban már emelkedik az árindex, várhatóan 3 százalék lesz, decemberre pedig 6,1 százalékra ugrik fel, amely 2006 átlagában 3,7 százalékra jöhet ki. Az IEB elemzője is arra számít, hogy jövő év első hónapjaiban a 12 havi árindex elérheti a 7 százalékot is.

Londonból így látszik
Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint várhatóan augusztusban, de legkésőbb ősszel megkezdődik a magyarországi infláció jelentősebb visszagyorsulása. Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport európai feltörekvő piaci konzultánsa az MTI-nek azt mondta: a kormány egyensúlyi csomagjának inflációs hatása akkor kezd érződni a számokban, amikor megkezdődik a támogatások leépítése. Ez augusztusra várható, ezért a ház attól a hónaptól számol a teljes kosárra számított infláció "nagy megugrásával", mondta az elemző. Sampson szerint nehéz megjósolni a csomag pontos hatását, de várhatóan augusztusban már a 4 százalékos sávban lesz a tizenkét havi fogyasztói infláció. A Goldman Sachs befektetési csoport londoni feltörekvő piaci elemzőinek keddi kommentárja szerint jelentős inflációgyorsulás várható, először a magasabb üzemanyagárak és a gyengébb forint, majd az áfa és a hatósági árak emelkedése miatt. A ház azzal számol, hogy az éves visszatekintésű infláció 7 százalék körül tetőzik 2007 folyamán.