Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hét százalékig szökhet fel az infláció

2006.07.11. 13:36
Decemberre 5,8-6,1 százalékos 12 havi fogyasztói áremelkedést várnak a júniusi 2,8 százalék után az MTI által megkérdezett elemzők, akik úgy vélik, a Monetáris Tanács 25-50 bázisponttal emelheti az alapkamatot júliusban.

"A júniusi 12 havi 2,8 százalékos infláció után folyamatos emelkedésre számítok, már július-augusztusban" - mondta Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője szerint az élelmiszereknél regisztrált egyhavi 0,9 százalékos áremelkedés egyértelművé teszi, hogy az európai uniós csatlakozás után "beesett" élelmiszerárak, akárcsak a többi újonnan csatlakozó országban, nálunk is fokozatosan felfelé araszolnak, amihez hozzájárul a kedvezőtlenebb időjárás is.

Noha az infláció általában július-augusztusban a legalacsonyabb, az üzemanyagárak gyors emelkedése miatt a júliusi 12 havi árindex magasabb lehet, mint 2,8 százalék - jelezte Nyeste Orsolya, aki úgy véli, a gyengülő forintárfolyam rövidtávon nem okoz inflációs nyomást, hatása hosszabb távon érvényesül.

Csomag után csökkenés

Felfele megy
A fogyasztói árak júniusban 0,3 százalékkal nőttek májushoz képest, és 2,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal . Az adat egybevág az elemzői várakozásokkal. A maginfláció 2005 júniusához viszonyítva 1,3 százalékot tett ki. Az év első hat hónapjában 2,6 százalékkal emelkedtek az árak.

Az elfogadott adótörvények hatására szeptembertől már 1 százalékponttal is megugorhat az árindex, és az év végére a 12 havi infláció 5,8 százalékra emelkedik, míg az idei átlagos áremelkedési ütem várhatóan 3,5-3,6 százalék lesz - jelentette ki az elemző, akinek előrejelzése szerint 2007 elején az árindex 7 százalékra kúszik fel, és a jövő év egészére 6 százalékos infláció várható.

"Noha feltehető, hogy a Magyar Nemzeti Bank nem veszi figyelembe a piac által már beárazott 1 százalékot is meghaladó kamatemelkedést, júliusban 25-50 bázispontos emelésre számítok, az év végére pedig 7 százalékos kamatot várok, amely 2007-ben, a kiigazítási csomag hatásának érvényesülése után fokozatosan csökkenhet" - fogalmazott Nyeste Orsolya.

Ennél most már magasabb lesz

Hegedűs Csaba, az Inter-Európa Bank elemzője 25 bázispontos kamatemelést vár júliusban, s véleménye szerint az év végére 7-7,25 százalék lehet az alapkamat.

A júniusi 0,3 százalékos havi és a 2,8 százalékos 12 havi inflációs adat megfelelt a várakozásoknak, noha az élelmiszerárak a várnál gyorsabban nőttek, amit ellentételezett a ruházati cikkek és a tartós fogyasztási cikkek árcsökkenése - mondta az elemző.

Hegedűs Csaba is úgy véli, júliusban már emelkedik az árindex, várhatóan 3 százalék lesz, decemberre pedig 6,1 százalékra ugrik fel, amely 2006 átlagában 3,7 százalékra jöhet ki. Az IEB elemzője is arra számít, hogy jövő év első hónapjaiban a 12 havi árindex elérheti a 7 százalékot is.

Londonból így látszik
Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint várhatóan augusztusban, de legkésőbb ősszel megkezdődik a magyarországi infláció jelentősebb visszagyorsulása. Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport európai feltörekvő piaci konzultánsa az MTI-nek azt mondta: a kormány egyensúlyi csomagjának inflációs hatása akkor kezd érződni a számokban, amikor megkezdődik a támogatások leépítése. Ez augusztusra várható, ezért a ház attól a hónaptól számol a teljes kosárra számított infláció "nagy megugrásával", mondta az elemző. Sampson szerint nehéz megjósolni a csomag pontos hatását, de várhatóan augusztusban már a 4 százalékos sávban lesz a tizenkét havi fogyasztói infláció. A Goldman Sachs befektetési csoport londoni feltörekvő piaci elemzőinek keddi kommentárja szerint jelentős inflációgyorsulás várható, először a magasabb üzemanyagárak és a gyengébb forint, majd az áfa és a hatósági árak emelkedése miatt. A ház azzal számol, hogy az éves visszatekintésű infláció 7 százalék körül tetőzik 2007 folyamán.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?