Auguszta
-7 °C
0 °C

Nem dübörög tovább a magyar gazdaság

2006.07.04. 11:35
Két százalékkal nőhet jövőre a magyar gazdaság - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a hazánkban dolgozó külföldi tudósítók előtt. A miniszterelnök közölte: nem lehet feladni programja céljait, nem lehet visszafordulni vagy lazítani. Nagy árat fizettünk azért, amit az elmúlt hat évben tettünk - mondta.

A gazdasági növekedés a következő két évben lassulni fog a költségvetési intézkedések miatt, idézték külföldi hírügynökségek Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt kedden. A hazai össztermék jövőre várhatóan 2 százalékkal, 2008-ban 3 százalékkal nőhet, írta a Dow Jones hírügynökség a kormányfő által Budapesten dolgozó külföldi újságíróknak tartott tájékoztató után.

Ezek konzervatív becslések, nagyon konzervatív becslések, el akartuk kerülni a túlbecsülést... Utána a gazdaság dinamikát kaphat - idézték a miniszterelnököt hírügynökségek.

Gyorsulási képesség

Úgy véljük, 2008-tól a magyar gazdaság visszaszerzi gyorsulási képességét - idézte a Reuters Gyurcsány Ferencet, és hozzátette: a kormányfő szerint a költségvetési manőverezés tere 2008 második felétől és 2009-től bővülni fog, de csak szerényen.

Veszélyes kamatemelés?
Az idei 8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél teljesülése megalapozott, azt esetleg egy, az előreláthatónál lényegesen nagyobb nemzetközi kamatemelés, illetve hozamemelkedés veszélyeztetheti - mondta Veres János kedden. A pénzügyminiszter egy televíziós műsorban a 8 százalékos hiánycél kockázatai közé sorolt olyan nem várt jelentős kiadásokat, mint amilyet egy újabb árvíz, a madárinfluenzavírus jelentősebb felbukkanása, vagy a hozamok nem várt emelkedése okozhatna. A prognózis teljesülésébe egy 0,25 bázispontos európai kamatszint-emelkedés még belefér - mondta. Elismerte azonban, hogy az eurókamatlábak egy százalékpontos emelkedése, illetve az amerikai kamatszint 6 százalék fölé növekedése veszélyeztetheti a prognózist.

A KSH 2004-ről 5,2 százalékos, tavalyról 4,1 százalékos GDP-növekedést tart nyilván - naptári hatás kiszűrésével 4,9 százalékosat, illetve 4,3 százalékosat. Az idén az első negyedévben a hazai össztermék 4,6 százalékkal - a naptári hatás kiszűrésével 4,4 százalékkal - volt nagyobb, mint egy évvel azelőtt. Az elemzők az idén még átlagosan 4,5 százalékos növekedést várnak. Korábban a kormány 2,5 százalékig történő lassulást jósolt jövőre a költségvetési intézkedések következtében, az elemzők 2,9 százalékra számítottak, emlékeztetett a Reuters.

Az infláció, amely átmeneti lökést kap az adóemelésektől és a közüzemi díjak emelésétől, 3 százalék köré fog visszatérni, amint a költségvetés fenntartható pályára áll, írta a Dow Jones a miniszterelnök tájékoztatója után. A szigorú adóintézkedések enyhíthetők 2008 második fele után, amikor a költségvetés manőverező tere eléri a GDP-nek körülbelül az 1 százalékát. A KSH tavalyról 3,6 százalékos évi átlagos fogyasztóiár-inflációt jelzett, most májusról pedig 2,8 százalékosat, tavaly májushoz viszonyítva.

A mozgástér 2008 második felétől, 2009-től nőni fog. Ezt az adóteher enyhítésére és egyes szociális célok elérésére lehet kihasználni. Nem akarjuk túlbecsülni a mozgásteret, a várakozás körülbelül a GDP 1 százalékára szól - idézte a kormányfőt a hírügynökség.

Nem lehet visszafordulni

A miniszterelnök megerősítette a kiigazítási program célját. Nem lehetséges feladnom e program céljait. Nem lehet visszafordulni vagy lazítani. Nagy árat fizettünk azért, amit az elmúlt hat évben tettünk - idézte szavait a Reuters.

Gyurcsány szerint nincs szükség további takarékossági intézkedésekre a már ismertetetteken kívül, de a kormány kész alkalmazkodni a körülményekhez, ha azok változnak, írta a Dow Jones. A jelenlegi helyzet minden fontos elemét számításba vettük, de válaszolnunk kell a kihívásokra, ha jönnek - mondta GYurcsány Ferenc a hírügynökség szerint.

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank jó együttműködése alapvető a szilárd gazdaságpolitika számára, az együttműködés alapja az intézmények függetlenségének tisztelete, idézte a Reuters a miniszterelnököt, és hozzátette: a kormányfő tartózkodott a pénzügypolitika kommentálásától.

A népszerűségi mutatókra való összpontosítás sokba került az országnak. A feladataimra akarok összpontosítani, nem pedig a népszerűségemre. A legnagyobb kihívás az, hogy meg kell változtatni az emberek hozzáállását, meg kell értetni velük, hogy az állam nem független tőlük, hanem az övék - tudósított a Dow Jones.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!