Idén sem fogunk költözködni

2006.06.19. 09:59
Budapesten egyre kevesebb új lakás talál gazdára, és a kormányzati megszorítások a keresleti oldal további lassulását okozhatják - vélekedik Illy Péter, az Angyalföldi Lakásépítő Rt. vezérigazgatója. Az ingatlanos szakember a Portfoliónak adott interjúban arról is beszélt, hogy a Balatonban van még fantázia, ám ahhoz komoly infrastrukturális fejlesztések kellenek.

Valóban lelassult az elmúlt hónapokban a fővárosi ingatlanpiac fejlődése, az egy projektre jutó havi értékesítési számok mindenhol csökkennek - fogalmazott Illy Péter az interjúban. Az ingatlanos szakember arra azért felhívta a figyelmet: jelentős különbségek vannak az egyes projektek között, a kereslet csökkenése nem minden beruházást érintett azonosan.

A kormány csökkenti, a külföldiek növelik a keresletet

A stagnálás azonban a teljesfővárosi lakáspiacot jellemzi, Illy szerint idén éves szinten sem lesz nagyobb a kereslet bővülése 2-3 százalékosnál. A kormányzati megszorítási csomag több eleme - energiaárak emelése, lakástámogatás csökkentése, elbocsátások az államapparátusban - egyértelműen a vásárlástól eltántorító hatással lesznek.

Az AL Holding ennek ellenére egy visszafogott növekedésben bízik, amiben várakozásaik szerint rövid távon jelentősebb szerepet játszhat a befektetési célú külföldi ingatlanvásárlás. A hazai lakossági kereslet ugyanakkor a következő 2-3 évben stagnálni fog, bár azt is generálhatják a külföldiek lakásvásárlásai, hiszen, azok, akiket "kivásárolnak" belvárosi lakásukból, azok megjelennek vevőként is a piacon - mondta Illy.

A külföldiek megjelenése miatt azonban az általuk preferált övezetekben elszakadnak az árak a hazai vevők által megfizethető szinttől. "Míg Újlipótvárosban 320 ezer forintos négyzetméterárak jellemzőek, addig a Körút másik oldalán, az V. kerületben már négyzetméterenként 600 ezer forintért találunk lakásokat" - említett példát a szakember.

Majd a Balaton

A cég a külföldiek érdeklődésének várható felfutása ellenére nem kezdett csak nekik szánt építkezésekbe, inkább a belföldi vevőkre támaszkodik - és nemcsak Budapesten fejleszt. Illy ugyanis arra számít, hogy a Balaton hosszú távon ismét sikeres lehet, a külföldi példák is azt mutatják, hogy a hasonló nagy tavaknál érdemes fejleszteni.

Ehhez azonban a Balatont "az eddigiektől eltérően kell pozicionálni, képessé kell tenni 2-3 napos, hosszú hétvégék eltöltésére" - fogalmazott. Ennek érdekében jelentősen fejleszteni kell az infrastruktúrát, szállodákat, éttermeket, apartmanházakat kell építeni. Az ingatlankínálat most még azonban alapvetően kertes házakból és lelakott, rossz állapotú üdülőrészekből áll, aminek megváltoztatása az ingatlanfejlesztők feladata.  • Bérelnék
  • Bankszámla