Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szesztilalom Debrecenben

2008.06.01. 13:29
Nem árusíthatnak alkoholt július 1-jétől az éjszaka is nyitva tartó üzletek Debrecenben este 10 órától reggel 6-ig. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelet, amelyet a héten fogadott el a debreceni közgyűlés. A tilalom körülbelül 20-25 boltot érint, ezek üzemeltetői dönthetnek: ha vállalják, hogy éjjel nem adnak el alkoholt, akkor nem kell bezárniuk 10 óra után. A korlátozás bizonyos vendéglátóhelyekre is vonatkozik majd. Az új rendelkezéssel a környéken élők nyugalmát akarják védeni.

A rendelettel bizonyos boltok és vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását szabályozzák, a kereskedelmi törvény alapján. Az éjjeli szeszárusítási tilalom nagyrészt non-stop élelmiszerboltokat érint - az 5500 debreceni kereskedelmi egységből 20-25-öt. Ezeknek az üzleteknek be kell zárniuk, ha nem vállalják, hogy este 10 órától reggel 6 óráig után nem adnak el alkoholos italokat.

Körülbelül 300 vendéglátóhelyen éjszaka is fogyaszthat alkoholt az, aki akar, szesztilalomról tehát nincs szó - mondta a Független Hírügynökségnek Vizeli Sándor, a debreceni polgármesteri hivatal hatósági főosztályvezetője.

Az éttermek hajnali 2 óráig lehetnek nyitva Debrecenben, de a város központjában, a kijelölt övezetben akár egész éjszaka. A júliustól érvényes korlátozás olyan vendéglátóhelyekre vonatkozik, amelyek lakások közvetlen közelében vagy olyan épületekben működnek, amelyekben lakások vannak - például egy panelház aljában. Ezeket este 10-kor szintén be kell zárni, hogy ne zavarhassák a lakókat. A 850 debreceni vendéglátóhely közül ez 50-60-at érint.

A rendelékezés vonatkozik az éjjel-nappal nyitva tartó hipermarketekre is, a városban most egy ilyen van, a Kishegyesi úton lévő Tesco.

Debrecenben először fogadott el az önkormányzat rendeletet az éjszakai szeszárusítással kapcsolatban. A boltokat és vendéglátóhelyeket most is ellenőrzik jegyzői jogkörben, kifejezetten a szigorítás miatt nem lesz az eddiginél több ellenőrzés. Ahol megsértik a szabályokat, 50-60 ezer forint bírságra számíthatnak az üzemeltetők. Ha többször is megszegik a rendeletet, a jegyző végső esetben bevonhatja a kereskedő működési engedélyét.