Szesztilalom Debrecenben

2008.06.01. 13:29
Nem árusíthatnak alkoholt július 1-jétől az éjszaka is nyitva tartó üzletek Debrecenben este 10 órától reggel 6-ig. Egyebek mellett ezt tartalmazza az a rendelet, amelyet a héten fogadott el a debreceni közgyűlés. A tilalom körülbelül 20-25 boltot érint, ezek üzemeltetői dönthetnek: ha vállalják, hogy éjjel nem adnak el alkoholt, akkor nem kell bezárniuk 10 óra után. A korlátozás bizonyos vendéglátóhelyekre is vonatkozik majd. Az új rendelkezéssel a környéken élők nyugalmát akarják védeni.

A rendelettel bizonyos boltok és vendéglátóhelyek éjszakai nyitva tartását szabályozzák, a kereskedelmi törvény alapján. Az éjjeli szeszárusítási tilalom nagyrészt non-stop élelmiszerboltokat érint - az 5500 debreceni kereskedelmi egységből 20-25-öt. Ezeknek az üzleteknek be kell zárniuk, ha nem vállalják, hogy este 10 órától reggel 6 óráig után nem adnak el alkoholos italokat.

Körülbelül 300 vendéglátóhelyen éjszaka is fogyaszthat alkoholt az, aki akar, szesztilalomról tehát nincs szó - mondta a Független Hírügynökségnek Vizeli Sándor, a debreceni polgármesteri hivatal hatósági főosztályvezetője.

Az éttermek hajnali 2 óráig lehetnek nyitva Debrecenben, de a város központjában, a kijelölt övezetben akár egész éjszaka. A júliustól érvényes korlátozás olyan vendéglátóhelyekre vonatkozik, amelyek lakások közvetlen közelében vagy olyan épületekben működnek, amelyekben lakások vannak - például egy panelház aljában. Ezeket este 10-kor szintén be kell zárni, hogy ne zavarhassák a lakókat. A 850 debreceni vendéglátóhely közül ez 50-60-at érint.

A rendelékezés vonatkozik az éjjel-nappal nyitva tartó hipermarketekre is, a városban most egy ilyen van, a Kishegyesi úton lévő Tesco.

Debrecenben először fogadott el az önkormányzat rendeletet az éjszakai szeszárusítással kapcsolatban. A boltokat és vendéglátóhelyeket most is ellenőrzik jegyzői jogkörben, kifejezetten a szigorítás miatt nem lesz az eddiginél több ellenőrzés. Ahol megsértik a szabályokat, 50-60 ezer forint bírságra számíthatnak az üzemeltetők. Ha többször is megszegik a rendeletet, a jegyző végső esetben bevonhatja a kereskedő működési engedélyét.  • Hírek
  • Személyi kölcsön