Emma
9 °C
26 °C

Járai szerint véget kell vetni

2006.04.19. 13:43
Véget kell vetni a felelőtlen állami pénzügyi politikának, amely az ország vészes eladósodását eredményezte, és Magyarországot az Európai Unió pénzügyileg legfegyelmezetlenebb tagjává tette - mondta Járai Zsigmond Debrecenben. A jegybankelnök szerint a Monetáris Tanács nem biztos, hogy tudna mozdulni, ha mozdulni kell.

Járai Zsigmond szerint véget kell vetni annak a felelőtlen állami pénzügyi politikának, amely az ország vészes eladósodását eredményezte, és Magyarországot az Európai Unió pénzügyileg legfegyelmezetlenebb tagjává tette.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdai, debreceni sajtótájékoztatóján kijelentette: bármilyen kormány is kerül hatalomra mindenképpen gazdasági fordulatra van szükség. "A halogatás még nagyobb kárt okoz" - tette hozzá, megjegyezve: jobb, ha gazdaságpolitikai fordulattal "magunk térünk át új gazdaságra, mintha a gazdaság szereplői kényszerítik ki azt".

Járai Zsigmond az államháztartás és az államadósság jelentős hiányával kapcsolatban megjegyezte, eddig különösen kedvező nemzetközi környezetben adósodott el Magyarország, de ez most megváltozni látszik, ezért is gyökeres változtatásra van szükség. A főbb teendők között említette a pénzpiacok és a pénzügyi befektetők bizalmának a visszaszerzését, a valós helyzet felmérését és politikai helyett szakmai költségvetés megalkotását.

A szárnyalásnak könnyen eljöhet a böjtje

Járai Zsigmond szerint olyan gazdaságra van szükség, amely munkára ösztönzi a magyar lakosságot. Ahhoz pedig, hogy növekedjék a foglalkoztatottak aránya, szerinte támogatni kell a kis- és középvállalkozásokat, csökkenteni a bürokráciát, a korrupciót, átláthatóvá tenni a pénzügyeket, be kell fejezni a trükközést, és figyelembe kell venni az unió ajánlásait.

A jegybank elnöke emellett szorgalmazta az adórendszer egyszerűsítését és az adóbehajtás hatékonyabbá tételét. Szerinte az alacsonyabb adókulcsok nagyobb adóbevételt eredményeznek, és ez vezethet el az euróhoz.

A tőzsde szárnyalásával kapcsolatban - kérdésre válaszolva - nem túl optimista véleményének adott hangot, miszerint a mostani szárnyalásnak "könnyen eljöhet a böjtje". Az MNB elnöke szerint ugyanis az állami túlköltekezés, az állami eladósodás is szerepet játszik a mostani folyamatokban.

A helyzet feltárása nem politizálás

Járai Zsigmond nem biztos abban, hogy ha cselekedni kellene akkor a Monetáris Tanács gyorsan tudna reagálni a pénzügyi folyamatok megítélésében. A Monetáris Tanács legutóbbi bővítése is vitt bizonytalanságot a testület munkájába - mondta. A tanács legutóbbi 9-13 tagúra bővítése szerinte politikai nyomásra, a Gyurcsány-kormány kielégítésére történt. Elismerte azt is, hogy van feszültség a testületben, de ez - mint mondta - addig nem lényeges, amíg nincs teendő, nem kell cselekedni.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Járai Zsigmond kijelentette: nem érzi, hogy megnyilatkozásai miatt koncentrált támadások érnék. "A helyzet feltárása nem politizálás, a politikai szféra érdeke is, hogy a piacok reálisan lássák a helyzetet" - tette hozzá.

Járai Zsigmond kedden a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozott hasonló szellemben. Akkor arról beszélt, a forint komoly veszélyben van, miközben a választási harcba bonyolódott politikusok nem ismerik fel a költségvetési helyzet súlyosságát. Ráadásul a szükséges reformok sem látszanak - magyarázta. A nemzeti fizetőeszköz kedden ennek ellenére erősödött. erősödött, és szerdán is jól kezdett.