Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nem változott az alapkamat

2005.11.28. 15:14
A várakozásoknak megfelelően a jegybank nem változtatott az alapkamaton, hat százalékon hagyta azt. A Monetáris Tanács szerint kedvezőek az inflációs kilátások.
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem nyúlt az irányadó kamathoz, így az továbbra is 6,00 százalék. Az elemzők és a devizapiaci kereskedők egyöntetűen az alapkamat tartását várták a mai üléstől, és a döntést megelőzően az idén már nem is számítottak változtatásra.

A kiadott állásfoglalás szerint a monetáris politika mozgásterét jelenleg a tartósan alacsony infláció és a potenciális ütem körüli gazdasági növekedés, valamint az egyensúlyi problémák állandósulása, és az abból fakadó pénzügyi piaci bizonytalanság határozza meg. A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs kilátások továbbra is kedvezőek. Az adóintézkedések átmeneti, elsősorban 2006-ban jelentkező hatása után 2007-ben várhatóan a 3 százalékos középtávú inflációs cél közelében alakul az éves árnövekedési ütem. Az iparcikkek körében az erősödő importverseny, az alacsony importált infláció, valamint a stabil árfolyam mitt tartós az árcsökkenés, ugyanakkor a szolgáltatások körében érdemben nem csökkent idén az infláció. Az év végén a fogyasztói árindex várhatóan az inflációs célsáv alja közelében lesz.

A világ más országaihoz hasonlóan az elmúlt hónapokban Magyarországon is jól megfigyelhető volt az olajár-emelkedés rövid távú inflációs hatása, mely jelentős mértékben hozzájárult a fogyasztóiár-index és a maginfláció közötti rés kinyílásához. A Monetáris Tanács a béralakulással kapcsolatban kedvező jelnek tekinti, hogy az olajárak emelkedése nem járt együtt a gazdasági szereplők inflációs várakozásának romlásával. A középtávú kilátások mellett több szempontból is fontos a rövid távú folyamatok értékelése. A 2006-os áfacsökkentés átmenetileg megnehezíti a valós inflációs folyamatok követését, ezért nagyobb hangsúlyt kap az inflációs előrejelzés változása, annak közgazdasági értékelése. A 2006-os inflációs előrejelzésnek az augusztusinál alacsonyabb értéke mögött döntő részben nem a makrogazdasági, vagy az alapvető inflációs folyamatok lényegesen eltérő megítélése, hanem bizonyos szabályozott árak, adószabályok kilátásba helyezett változása, valamint a nyers élelmiszerek várható áralakulásának módosulása áll.