Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Rekeszekben, földön tárolják a kenyeret

2005.05.19. 22:20
A fogyasztóvédők a vizsgált boltok felében találtak valamilyen kifogást a kenyér árusításával kapcsolatban. Sok esetben szabálytalanul, a földön tárolták a pékárut, sok helyen nincs megfelelő fogóeszköz.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség 226 boltot ellenőrzött, közülük 144 esetben találtak valamilyen kifogást. Ez azt jelenti, hogy a kereskedések 64 százalékánál fedtek fel valamilyen hiányosságot. Az ellenőrök minden típusú üzletben vizsgálódtak, így a hiper- és szupermarketek, a kisebb boltok, a pékáru szakboltok, a mozgóboltok is szerepeltek a listán.

Nem tévednek

A felügyelők próbavásárlásokat végeztek, hogy megbizonyosodjanak, milyen kiszolgálással, fizetési feltételekkel szembesülhetnek a fogyasztók. Az eredmény kifejezetten pozitív volt, hiszen az eladók csak öt esetben tévedtek a vevők kárára, míg két esetben a vevő javára. Nyugtát a 209 esetből csak két alkalommal nem adtak.

Amennyiben egy kereskedésben a kenyereket vagy pékárukat önkiszolgáló módon árulják, a kereskedő köteles a termék teljes felületét fedő csomagolóanyagot elhelyezni, ezen kívül megfelelő fogóeszközt is ki kell tenni. Több helyen sem találtak az ellenőrök megfelelő fogóeszközt, ezeket azonban a tulajdonosok szerint rendszeresen ellopják.

Rossz helyen tárolják

A jogszabályi előírások szerint a sütőipari termékeket szakosítottan, külön festetlen polcokon, az aljzattól minimum ötven centiméterre, élére állítva kötelesek tárolni. Több esetben is tapasztalták azonban, hogy a termékeket rekeszekben, a földön tárolták.

Évek óta visszatérő probléma a különböző élelmiszerek fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejének lejárta, illetve a lejárt termékek forgalmazása. Ellenőrzéskor is 488 ezer forint értékű árut kellett kivonni a forgalomból azért, mert azok már nem voltak fogyasztásra alkalmasak. A pékárukat csak a gyártás napján lehet forgalmazni, ezért azokon nincs a lejárati időre utaló címke.

A felügyelőség 123 esetben szabtak ki szabálysértési bírságot.