Hétfőn 10 százalék alá mehet a kamat

2008.12.18. 08:03
Felerősödtek a kamatcsökkentési várakozások azok után, hogy az utóbbi egy hónapban kétszer is meglepte a piacot a jegybank - derül ki a Portfolio.hu friss felméréséből. A jövő év végére várt kamatszint már alacsonyabban van, mint amit októberben, még a 300 bázispontos kamatemelés előtt jelzett előre a piac.

Biztosra veszik a piaci elemzők, hogy hétfőn a monetáris tanács újra kamatot csökkent, egy naptári hónapon belül immár harmadszor. Emlékezetes, a jegybank nem csupán a novemberi kamatdöntő ülés kimenetelével lepte meg piacot, hanem azzal is, hogy a decemberi, elvileg nem kamatmeghatározó ülésen is csökkentette az irányadó rátát.

A kamatvágás mértékét illetően a 14 megkérdezett elemző nem volt egészen egységes. Hárman is akadtak, akik nem a többségi véleménynek számító 0,5, hanem egyenesen 1 százalékpontos mérséklésre számítanak. Ha nekik lesz igazuk, akkor egy számjegyű tartományba (9,5 százalék) süllyed az irányadó ráta.

A többség azonban egyelőre óvatosabb csökkentést vár. A piaci konszenzus alatti novemberi inflációs adat növelte annak valószínűségét, hogy a jegybank már jövőre is jelentősen alullőheti inflációs célját - mondta Dunai Gábor, az OTP elemzési központjának elemzője. Ehhez hozzátéve a vártnál rosszabb harmadik negyedéves GDP-adatot (ami azért fájó, mert a Lehman-csőd után erősödött fel a világgazdaság fékeződésének tempója, s így annak hatása még nem tükröződik az adatokban), a tulajdonképpen teljesen illikvid állampapír-piacot (ami miatt a kamatlépésnek valószínűleg nem lesz közvetlen hatása), illetve a stabilnak mondható forintot, egyértelműen mérséklésnek kell következnie - fejtegeti Dunai. Az OTP elemzési központja egyébként eleve igen alacsony, két százalék alatti inflációt vár jövőre.

Az inflációs és növekedési szempontok egyértelműen támogatják a kamat csökkentését az egyszámjegyű tartományba- érvel a nagyobb vágás mellett Orbán Gábor, az Aegon Befektetési Alapkezelő makroelemzője. A pénzügyi stabilitási szempontok már egymásnak feszülnek: miközben az alacsony kamatszint jót tesz a bankrendszer likviditásának és az állampapírpiacnak, az árfolyam nem gyengülhet drasztikusan és akármeddig, bár valamekkora gyengülés tolerálható, sőt kívánatos is lehet. Konkrétan az FX-swap piac állapota (továbbra sincs normális carry), illetve a magas CDS-spread szólnak a nagyobb kamatcsökkentés ellen. A Fed és a régiós jegybankok agresszívabb lazítása ugyanakkor lehetővé teszi az MNB számára is, hogy a gyorsabb ütemű vágás mellett döntsön - véli Orbán.

A felerősödő kamatcsökkentési várakozásokra jellemző, hogy egyetlen hónap alatt egy százalékponttal (7-ről 8 százalékra) esett a 2009 végére várt irányadó ráta. Ez egyébként kisebb, mint az október közepén, még a 300 bázispontos kamatemelés előtt felvett pollunk eredménye. Vagyis a piac egyértelműen azt várja, hogy a rendkívüli kamatemelést bőven az év vége előtt "ledolgozza" a jegybank.

Ezzel együtt a Portfolio.hu felmérésében igen sok elemző intette óvatosságra a jegybankot. Túl gyors a tempó - véli például Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője, és véleményét sokan osztják. Ők a kiszámíthatóbb lazítás mellett érvelnek, a piac ezt ugyanis jobban szereti, mint a meglepetéseket. Inkább vágjon a jegybank a kamatdöntő ülésen nagyobbat, mint azon kívül 50 bázispontokat - mondja Nigel Rendell, a Royal Bank of Canada londoni közgazdásza, akinek nem feltétlenül a tempóval, mint inkább a hagyományos ütemezéssel szakító kamatpolitikával van baja.  • Hírek
  • Árfolyam