Jolán
2 °C
4 °C

Nemcsak átalakítaná, szűkítené is a szociális támogatásokat az SZDSZ

2008.04.07. 08:14
Nem általában a kiadásokon kell spórolni, vannak jól beazonosítható területek viszont a kiadási oldalon, ahol lehet értelmes módon megtakarítást elérni, érzékeltette a Napi Gazdaságnak adott interjúban Kóka János, az SZDSZ elnöke. Az ott elért megtakarítás lenne az adórendszer jövő évi átszabásának forrása.

Kóka szerint az egészségügyön és az oktatáson nem lehet spórolni, az ilyen kiadások megfelelnek a nemzetközi átlagnak, illetve hazánk fejlettségének. A nyugdíjkiadások is az átlagos körüli szinten vannak a liberális politikus szerint, a baj csak a jövőbeli kilátásokkal vannak. A gazdasági támogatásoknál a hatékonysággal van probléma. (Az Állami Számvevőszék minapi jelentése felhívta a figyelmet, mennyire súlyos a helyzet a gazdaságfejlesztéssel.)

Kóka szerint az igazi aránytalanság a szociális kiadásoknál látszik: a visegrádi és balti országok a GDP 11-13 százalékos költésével szemben idehaza 20 százalék felett vannak ezek a kiadások. Ráadásul nagyon rosszul költjük el. Úgy teszünk, mintha mindenkit akarnánk támogatni: a gyereket, a diákot, a munkakezdőt, az anyát, a gyereket vállalót, a szegényt, a gazdagot (befektetési kedvezményekkel), a nyugdíjast - fogalmazott. Az igazán rászorultakra - a több százezer romára, fogyatékos állampolgárra viszont már nem jut elég figyelem.

Az SZDSZ javaslata szerint az állami kiadások inflációnál alacsonyabb növelésével évi legalább százmilliárd forint megtakarítható lenne. A családi pótlékot megemelnék, de adókötelessé tennék: így véleménye szerint az alacsony jövedelműek zsebében több maradna és igazságosabbá válna a rendszer. A leggazdagabbaknak pedig nincs is szükségük családtámogatásra.

A munkaerő-piaci alap évi 400 milliárdot költ el - miközben stagnál a foglalkoztatottság 2001 óta. A lakástámogatási rendszer kedvezményeit tovább szűkítenék. Érdemes átgondolni a gyerekszülési támogatások bőkezűségét is: az OECD-országok közül vásárlóerő-paritáson számolva messze a legbőkezűbb a támogatási rendszer, miközben a születések számát nézve az utolsók között vagyunk. Szintén növelné a mozgásteret az adókedvezmények és kivételek drasztikus szűkítése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?