Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kormány szövetségeseket keres

2007.05.25. 13:31
Egy gazdálkodó szervezet harcedzett vezetője jól átlátja, hogy több tényező szerencsés egybeesése esetén tovább mérsékelhető az államháztartási hiány. Magyarország képes 2009-re elérni a 3,2 százalékos deficitet.

Új költségvetési szabályokat kíván kialakítani 2009-től a Pénzügyminisztérium, amely előtt már 2008-ban pozitív elsődleges költségvetési egyenleget határozna meg, maximalizálná az ország GDP-arányos adósságrátáját és az önkormányzatok eladósodását, valamint középtávú kiadási plafonokat állítana fel - mondta Veres János pénzügyminiszter a Magyar Iparszövetség (Okisz) közgyűlésén.

Az idei, GDP-arányosan 6,6 százalékra módosított eredményszemléletű államháztartási deficit tartható, és "több tényező szerencsés egybeesése esetén" még tovább csökkenthető - jelezte a pénzügyminiszter, hozzátéve, a hiányt tovább kell mérsékelni úgy, hogy az tartósan 3 százalék alá kerüljön.

Kívánatos egyensúly

Az Európai Unió országaiban az egyensúlyban lévő államháztartás a kívánatos, de a felzárkózó országok esetében megengedett, hogy átmenetileg 3 százalékos deficit alakuljon ki - magyarázta Veres János. Véleménye szerint Magyarország képes arra, hogy 2009-re elérje a 3,2 százalékos hiányt, ami a nyugdíjreform korrekciós hatását figyelembe véve 3 százalékot jelent.

A költségvetési egyensúlyt segíti a törvényben rögzített egyensúlyi tartalék létrehozása, így 2007-ben 80 milliárd forintos tartalékot képzett a kormány - mondta a pénzügyminiszter, hozzátéve, amennyiben az egyes költségvetési fejezetek betartják a kiadási korlátokat és teljesítik a bevételi terveket, az időarányos arányos összegeket felszabadítja, azaz elkölthetővé teszi a kormány.

Az első negyedév után 20 milliárd forintot szabadított fel a kormány, mégpedig differenciált módon, azaz volt olyan intézmény, amely a tartalékba helyezett összeg 50 százalékához jutott hozzá, mások, így például a Pénzügyminisztérium, a 25 százalékos átlagnál kevesebbhez, esetleg semmihez - részletezte az intézkedést.

A másik, költségvetési egyensúlyt elősegítő szabály azt tartalmazza, hogy 2008-tól pozitív elsődleges egyenleggel szükséges előterjeszteni a költségvetést - mondta Veres János, aki ismertetette azokat az új költségvetési szabályokra vonatkozó elképzeléseket, amelyeket 2009-től kíván bevezetni a kormány.

Független költségvetési hivatal

Ilyen szabály lesz a költségvetési plafonok tervezett felállítása: az észak-európai országok mintájára például az oktatásban az egészségügyben az önkormányzati támogatásnál vagy a gázártámogatásnál lenne szükség költséglimitek meghatározására.

Amerikai mintára ugyancsak 2009-re felállítható az Országgyűlés alá tartozó független költségvetési hivatal, amely majd véleményt mond a költségvetést érintő javaslatokról és kritikai észrevételeket tesz a költségvetés teljesítéséről - mondta Veres János.

Amikor az országot új gazdasági pályára, a fenntartható növekedés pályára kívánja állítani a kormány, akkor a vállalkozókat és a vállalkozói érdekképviseleteket a legfontosabb szövetségesek közé sorolja - közölte a pénzügyminiszter, még akkor is ha komoly viták és érdekütközések jegyében alakulnak ki a strukturális reformok.

"Nyilvánvaló számomra, hogy egy gazdálkodó szervezet harcedzett vezetője jobban átlátja ennek a folyamatnak a lényegét és racionalitását, mint azok, akik a gazdálkodási szférán kívül helyezkednek el" - fogalmazott Veres János az OKISZ fórumán.