Natália
1 °C
7 °C

Agyondicsérte a kormányt az OECD

2007.05.22. 13:06
A gazdasági növekedés átmenetileg ugyan visszaesik, de a bevételekre koncentráló kiigazítás szükségszerű volt, az ezen a bázison elkezdett reformok, beleértve a strukturálisakat is, elindultak és jó irányba mutatnak. Ha a kormány kitart, 2010-re elérhető a 3 százalék alatti hiány. Az OECD tizedik, Magyarországról szóló jelentése szinte csupa dicséret, ugyanakkor számos további intézkedést, egyebek között költségvetési szabályok elfogadását, az önkormányzati finanszírozás átláthatóbbá tételét és a gyermekgondozási szabadság átalakítását is sürgetik.

Köszönöm, hogy megállapításaikkal alátámasztják a június óta tartó politika eredményességét – mondta Veres János az OECD igazgatóhelyettese által bemutatott, Magyarországról szóló jelentésről. A pénzügyminisztérium ezúttal igazat mondott: a 30 fejlett országot tömörítő Nemzetközi Gazdasági és Fejlesztési Szervezet jelentése pozítivan foglal állást az elmúlt egy év gazdaságpolitikájáról.

Az OECD egyebek között megállapítja: a többször is kritikával illetett, a költségvetés bevételi oldalára koncentárló megszorító csomag szükséges volt, "tekintettel a költségvetési hiány mértékére, a bevételnövelésnek nem volt alternatívája a program első fázisában". Ugyanakkor ennek hatására a GDP-növekedés idén és jövőre is 2-3 százalék közé súllyed, jóval a hosszú távú, 4 százalékos átlag alá.

Vannak kétségek

Éppen a reformok kitartó véghezvitelével érhető el 2010-re a célul tűzött, 3 százalék alatti költségvetési hiány, a "tartósan alacsony deficit pedig az államadósságot is leszállópályára állítaná, és a gazdaságra kedvező hatást gyakorolna az alacsonyabb kamatokon, a kisebb fizetési-mérleghiányon és az árfolyam-volatilitás mérséklődésén keresztül".

A cél elérését az OECD megvalósíthatónak látja, de vannak kétségei: egyrészt kérdésesnek látja, mekkora megtakarításokat lehet elérni egyes, akár egyelőre csak tervszinten létező intézkedések révén, másrészt a 2010-es választásokat is önálló rizikófaktorként kezeli a szervezet. Mint Andrew Dean, az OECD igazgatóhelyettese kiemelte, mióta figyelemmel kísérik a magyar gazdasági folyamatokat, minden választási évben rekordmagasságokba emelkedett a költségvetési hiány. Ha ezt most sikerül elkerülni, a magyar gazdaság leghosszabb, egybefüggő kiigazító csomagja valósulna meg.

Örülnek a vizitdíjnak és a tandíjnak

Amelyhez az eddigieken túl az OECD-nek is vannak javaslatai: az egészségügyi területen az eddigi reformlépéseket biztatónak tartja a szervezet, külön dicsérik a vizitdíjat, illetve a kórházszervezésben elindult strukturális átalakítást. Szerintük szükséges lenne a háziorvosok szűrő szerepének erősítése, annak megakadályozása, hogy a betegek, sokszor feleslegesen, egyből kórházi orvost keressenek fel.

"Számos – hosszú távú megtérüléssel kecsegtető – jelentős reform végrehajtása megkezdődött vagy küszöbön áll, nevezetesen az oktatásban és a nyugdíjak terén" – áll a jelentésben, amely külön üdvözli a tandíj bevezetését, de az OECD szerint itt is több lépésre van még szükség. Nyugdíj terén a gazdasági szervezet a korkedvezményes nyugdíjba vonulási rendszer teljes megszüntetését és az öregségi nyugdíjkorhatár felemelését is szükségesnek látja.

Hatékonyabb önkormányzatokat

Az OECD átláthatóbb, több ellenőrzést lehetővé tevő és a méretgazdaságossági szempontokat előtérbe helyező, hatékonyabb finanszírozást javasol az önkormányzati szférában, kiemelve, tovább kell ösztönözni a közös feladatellátást. A helyi iparűzési adót megszüntetnék, az ingatlanadó bevezetését ösztönzik.

A költségvetési fegyelem szigorítását állami szinten is szükségesnek tartja az OECD, üdvözölve az elsődleges egyenleg többletére vonatkozó kötelezettség előírását. A szabályt úgy fejlesztenék tovább, hogy "mindennemű előre nem látott vagy tervezett többletbevételt a deficit és az államadósság csökkentésére kell felhasználni", és szükségesnek látják azt is, hogy a költségvetést független testületek értékeljék.

A jelentésben külön is kiemelik: Magyarországon az OECD többi tagországával összehasonlítva kiugróan, egyedülállóan hosszú a gyermekgondozási szabadság. Ennek rövidítését már csak azért is szükségesnek tartják, mert az egyébként is alacsony foglalkoztatottság mellett a munkából évekre kieső nők később nehezen találnak vissza a munkaerőpiacra. Veres János ezzel kapcsolatban azt emelte ki: a születésszám két éve újra növekedést mutat, ennek további ösztönzése fontosabb, mint az OECD javaslatának elfogadása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?