Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Visszarendeződik az ingatlanpiac a Nyugati környékén

2008.01.09. 14:44
A tervezett kormányzati negyed közelében lévő ingatlantulajdonosok nagy része arra számított, hogy drágábban adhatja el lakását. Bár a várt roham elmaradt, a kínálati oldalon 10-15 százalékos volt a drágulás. Az eladók azért így sem járnak rosszul, hiszen a környék népszerű és relative drága volt korábban is, illetve továbbra is az ingatlanfejlesztések központja maradhat.

A kormányzati negyed helyének tavaly decemberi megjelenése óta egymás után jelentek meg olyan hírek, hogy a környéken fellendül az ingatlanpiac, emelkednek az árak. Ilyen nagyságrendű beruházásoknál általában mindenki belelkesedik, hiszen az eladók és a vevők is arra számítanak, hogy emelkedik ingatlanok értéke. Másrészt hirdetési szempontból sem hangzik rosszul, hogy egy épülő nagyberuházás mellett kínálunk vagy vehetünk lakást.

Az ottani ingatlantulajdonosok egy része már a bejelentést követő egy-két hónapban 10-15 százalékkal emelte az árakat. A várakozás akkora volt, akik nem emeltek az áron, azok sem voltak hajlandóak alkudni. Tehették is, hiszen az érdeklődés mindenképpen megnövekedett a Nyugati pályaudvart környező területek iránt. Törzsök Árpád, az ingatlan.com vezető elemzője elmondta, hogy a döntés után többen kattintottak az érintett hirdetésekre. De azt nehéz megállapítani, hogy emiatt gyorsabban keltek-e el az ottani ingatlanok.

A kereslet azonban már nem volt ekkora, a várt roham nem indult meg, nem álltak sorba az ingatlanokért – nyilatkozta az Indexnek Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője. Befektetési céllal sem rohantak az emberek ingatlant vásárolni. Törzsök Árpád szerint akik nagyon jó befektetésekről álmodoztak, azt hagyták figyelmen kívül, hogy a befektetési célú lakásvásárlásnak már vége van Budapesten. A utóbbi években ugyanis megállt az ingatlanok áremelkedése, és amúgy is túlkínálat van a piacon. Ha pedig ténylegesen lakást keres valaki, nem jelent feltétlenül nagy előnyt, hogy ott van a közelben a kormányzati negyed.

Eleve nem volt olcsó a környék

A roham elmaradásának másik oka, hogy az érintett két kerület – a XIII. és a VI. – előtte sem tartozott a legolcsóbbak közé. A használt lakások ára ezen a területen jellemzően 280-330 ezer forint/négyzetméter környékén mozog, az új építésűeké 360-370 ezer forint környékén alakul. Az eladási árak az ingatlanközvetítőktől kapott adatok szerint nem változtak sem a kormányzati negyed megépítésének hírére, sem azokra a hírekre egy évvel később, hogy mégsem épül meg. Mindenesetre azok, akik a kormányzatinegyeddel próbálták hirdetni ingatlanukat és emiatt drágábban árulták azt, most kénytelenek lesznek visszavenni az árból.

Murányi Ákos szerint azzal, hogy nem lesz negyed, azok vesztettek, akik gyorsan magas áron akartak megszabadulni a lakástól (ez a legtöbb esetben nem sikerült). Rosszul azonban kevesen járnak, mert egyrészt a környék is népszerű, márészt előbb-utóbb az az üres telek nem marad üres. Inkább a kormányzati negyeddel párhuzamosan tervezett, de elmaradt városfejlesztés hatását lehet majd széles körben érezni, a két beruházás együtt középtávon jelentősen felértékelte volna a környéket.

Hasonló véleményen van Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője is. Azt elismeri, hogy a beruházók nyilván nem örülnek a kormányzati negyeddel kapcsolatos döntésnek, de a terület így is az ingatlanfejlesztések egyik fővárosi központja maradhat (a tervek között említhető a Szabolcs utca rehabilitációja, Dózsa György úti fejlesztések, Westend 2). Úgyhogy egy a Nyugati vonzáskörzetében fekvő telek továbbra is jó befektetés az ingatlanfejlesztőknek.