Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Kevesebben váltottak biztosítót az idén

2006.11.29. 13:16
Két napjuk maradt a jelenlegi biztosítójukkal elégedetleneknek, hogy lemondják meglévő kötelező biztosításukat. A szerződést december 1. éjfélig kell lemondani, a nyilatkozatnak eddig az időpontig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Bár az alkuszok rekordszámú kötést vártak az idén, előreláthatóan kevesebben váltanak biztosítót, mint tavaly.

Már csak két nap maradt az idei az idei kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási kampányból. A jelenlegi biztosítójukkal elégedetlen ügyfeleknek december 1. éjfélig kell felmondaniuk kötelezőjüket. Az erről szóló nyilatkozat eddig az időpontig be kell érkezzen a biztosítóhoz. Az új biztosítás megkötésére még van idő, december 31-ig kell megkötni azt a kiválasztott társasággal.

Azoknak, akik online szeretnék elintézni a váltást, korábban kell lépniük. Ahhoz, hogy a felmondást is elintézhessük az autós helyett, november 29-ig meg kell kapnunk a felmondólevelet és az alkuszi megbízást – fogalmaz Mestyán András, a biztositastipp.hu oldalt üzemeltető CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója. Amennyiben a szükséges dokumentumok ezt követően, azaz november 30-án érkeznek meg, már az autótulajdonosnak kell gondoskodnia arról, hogy a felmondást december 1-ig megkapja a biztosító. December 1. az idén péntekre esik, így érdemes figyelni a biztosítók nyitva tartási idejét.

Az ügyfeleknek januárban a régi biztosítótól kártörténeti igazolást kell kérniük, mert a kiválasztott új biztosító csak ez alapján tudja elismerni a már megszerzett kedvezményeket (bónusz). Ha az új szerződés megkötésekor nincs az ügyfélnek kártörténeti igazolása, A0 besorolást kap, Ha 90 napon belül se juttatja el az igazolást alkuszához vagy a biztosítóhoz, az új biztosító visszamenőleges hatállyal a legrosszabb, M4 fokozatba sorolja. Az igazolás utólagos bemutatásával visszamenőlegesen kötelesek a besorolást a kártörténeti igazolásnak megfelelően módosítani.

Eddig a pillanatig 41 ezer szerződést kötöttek a biztositas.hu-n - nyilatkozta az Indexnek Rácz István ügyvezető igazgató. Ezek nagy része új váltó, vagyis azok, akik tavaly vagy tavalyelőtt váltottak biztosítót, maradtak a választott társaságnál. Az új biztosítók tartották az árszintet, így az ügyfeleknek nem volt miért váltaniuk. A szakma ezt nem kalkulálta bele, amikor félmillió átkötést jósolt a kampány kezdetén.

Az onlie alkuszok részesedése a piacon az idén is nőtt, már 33 százalékot hasítanak ki tortából.