Judit
2 °C
7 °C

Lesújtó látlelet a kormányzati struktúráról

2006.09.21. 08:21
A kormányzati struktúra rossz, de a mostani kormányban van hajlandóság a változtatásokra - állítja Sárközy Tamás. A jogászprofesszor minden téren elindult a csökkenés, és jó ötletnek nevezte az államreform-bizottság létrehozását. A fejlesztési ügynökség viszont valójában kormányhivatal.

A kormányzati szervezet túl nagy, túl költséges, túl tagolt, túl tradicionális, állítja Sárközy Tamás. Az ismert jogász szerint a kormányzat azzal foglalkozik, amivel nem kellene, viszont azzal nem, amivel kellene.

A szakértő egy önkormányzati fórumon arról beszélt, hogy nincs kormányzati stratégia, csak ágazati részstratégiák vannak, állandóak a koordinációs zavarok, a végrehajtás akadozik. A rendszert egyszerre jellemzi a teljes lerohadás és a kivagyi pazarlás, a közhatalmi állam nőtt, a közintézményi állam csökkent, holott ennek fordítva kellene történnie, mondta, hozzátéve: az állam működését a túlpolitizáltság is jellemzi. Sárközy a jelenlegi kormányban lát hajlandóságot a változtatásokra, úgy fogalmazott: lehet fanyalogni, de az irány jó.

Példaként említette, hogy minden téren elindult a csökkenés. Kevesebb a minisztérium, a kormánytag, fogynak a kormányhivatalok, az iszonyatos mennyiségű országos hatáskörű szervből nem sok marad, jelentős részük beolvad a minisztériumokba, több megszűnik. Az államreform-bizottság felállítását jó ötletnek tartja, így remény van arra, hogy egységesen, nem pedig partikuláris formában hajtják végre az átalakításokat. Viszont a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség csak a nevében ügynökség, valójában kormányhivatal, ráadásul ezzel nem lett egységes a fejlesztési politika, hiszen a gazdasági és az önkormányzati tárcának is megmaradt az ezzel kapcsolatos hatásköre.

Sárközy alapvető változásokat vár a minisztériumok működésében. Most ugyanis a tárcák vezetői a kormány álláspontját képviselik a minisztériumokban, s nem az ágazatukét a kormányban. A miniszterek a konkrét ügyekkel szeretnek foglalkozni, hatóságként lépnek fel, intézményeket irányítanak, pénzt osztanak. Mára azonban alig maradt elosztásra váró pénz, egyre kevesebb az intézmény, a hatósági ügyek elkerülnek a lakosság közelébe, így a tárcák rákényszerülnek, hogy a jövőben nyugati típusú feladatkörökre térjenek rá.

Szerinte ilyenek a kormánystratégiához illeszkedő ágazati stratégiák kidolgozása, a jelenleginél hatékonyabb kodifikációs munka, folyamatos érdekegyeztetés az érdekképviseletekkel, valamint a vállalatok, állampolgárok, civilszervezetek képviselete a nemzetközi kapcsolatokban. Az egyetemi tanár példaként hozta fel, hogy míg a hazai kormányzati szervek ódzkodnak a magyar cégek képviseletétől, addig a budapesti angol nagykövet minden befolyását latba vetette a Ferihegyi repülőtér privatizációjakor.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?