Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Ötszázalékos drágulásra számítanak a lakáspiacon

2007.10.20. 15:12
Noha a reálkeresetek csökkenése veszélyt jelenthet a lakáspiaci forgalomra, a lakásépítők és forgalmazók többsége nem számít visszaesésre a következő egy évben – derül ki a 11. budapesti Lakásvásáron készült felmérésből. Immár hetedik alkalommal készített felmérést az Ingatlan és Befektetést kiadó Immopress a budapesti Lakásvásár kiállítóinak és látogatóinak megkérdezésével.

A szeptember végi lakáshétvége kiállítói közt – az elmúlt tíz Lakásvásárhoz hasonlóan - most is is többségben voltak a fejlesztést és értékesítést egy kézben tartó cégek, kizárólag ingatlanforgalmazással a Lakásvásáron megjelent piaci szereplők egyharmada foglalkozik.

A piac jövője

A piac jelenlegi és jövőbeni alakulásáról feltett kérdésekre adott válaszok viszonylag egységes képet mutatnak. A kedvezőtlen piaci tényezők közül például a csökkenő reálkeresetek fölényesen verték a többi kedvezőtlen tényezőt, csak néhányan említették meg az állami támogatás hiányát, az ingatlanadót, illetve a lassú önkormányzati és banki ügyintézést.

Árakban a fél évvel ezelőtti felméréshez képest nem történtek komolyabb változások. Míg 2007 tavaszán Budapesten a minimum átlagár négyzetméterenként 305, a maximum pedig 460 ezer forint volt, addig most ősszel ezek az értékek 300, illetve 450 ezer forintra csökkentek a válaszok alapján.

Enyhe drágulás

Egyetértés alakult ki az árak alakulásával kapcsolatban a megkérdezettek között. A korábbi felmérésekben az egyik fejlesztő vagy forgalmazó gond nélkül beírta a mínusz tíz százalékos árcsökkenést, miközben mások a plusz tizet. A kérdőívek mostani értékelésekor azonban csak pozitiv számokkal találkoztak: egy százaléktól a tizenöt százalékig. Az átlagos áremelkedés 5,5 százalékra jött ki, ami szinte megegyezik a tavaszi értékkel (hat százalék).

A 2008-as keresletettel kapcsolatban a piaci szereplők kétharmada stagnálásra számít, ugyanakkor – meglepő módon – a növekedése számítók többségben vannak a csökkenést jósolókkal szemben.

A cégek jövőbeni terveit firtató kérdésre még meglepőbbek és még pozitívabbak a válaszok: a fejlesztők több mint fele a beruházások növelésében gondolkodik, és csak kevesebb mint tíz százalékuk fontolgatja a beruházások visszafogását.

Az országos lakásépítési adatok terén azonban már jóval kisebb az optimizmus: közel negyven százalék szerint csak 2011. után érjük el a 2005-ös szintet az új lakásépítéseknél, a következő két évben pedig senki sem várja, hogy átlépjük a hazai lakásállomány egy százalékát jelentő negyven ezres álomhatárt.

A 2004 óta tartó felmérésekben folyamatosan csökkenő tendenciát mutat a már meglévő lakás értékének felhasználása az újabb ingatlan megvásárlásához. Itt a csökkenés az elmúlt egy évben pontosan 10 százalékot tett ki. Az alacsony önrészes (vagy egyenesen önrész nélküli) finanszírozás már könnyen elérhetővé vált sok pénzügyi szolgáltatónál, ezzel piacra és főleg magukhoz csábítva a jól kereső, de megtakarítással nem rendelkező ügyfeleket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!