Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Nem is fontos a légkondi

2007.06.29. 10:02
Az egyre forróbb hazai nyarak egyre több ingatlantulajdonost késztetnek arra, hogy klímaberendezést szereltessen be lakásába. A klímaláznak egyrészt érezhető a hatása az áramfogyasztás megugrásában, másrészt egyre több ház homlokzatán, erkélyén csodálhatjuk meg az elengedhetetlen kültéri egységeket. Felmerül azonban a kérdés: van-e érezhető hatása az ingatlanpiacon a klímák terjedésének? Értékesítéskor érvényesíthető a klíma beszerelése a vételárban? Könnyebb eladni a klímás lakásokat, mint az ezzel a komforttal nem rendelkező ingatlanokat?

A megkérdezett ingatlanközvetítők abban szinte kivétel nélkül egyetértettek, hogy alapvetően nem igazán lehet érvényesíteni a vételárban a lakásba beszerelt klímát. Jellemzően azért, mert ma már egy lakás árához képest nem nagy tétel egy légkondicionáló beépítése. Ugyanakkor egy hirdetésben alapból pozitívabb lehet egy klímás lakás megítélése, véli Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A hőségben leginkább érintett panellakások esetében Valkó Dávid el tudja képzelni, hogy hamarabb lehet értékesíteni egy "légkondicionált" lakást, ám ez az extra - hasonlóan a legtöbb paneltuninghoz - nem eredményez magasabb vételárat. A szakember szerint a lakásvásárlók - költségvezérelt megfontolásból - sokkal inkább a lakás fűtési rendszerével és hőszigetelésével vannak elfoglalva, a klíma sokadrangú szempont a lakásválasztásnál.

Murányi Ákos, a Duna House elemzési vezetője szerint sincs különösebb hatással a hazai lakáspiacra a légkondicionálás kérdése. Kivételt képeznek azok a nagy alapterületű családi házak, amelyekbe központilag van beépítve a klímarendszer. Tetőtéri lakásoknál sok esetben a vevő által elvárt "alapfelszereltség" lehet a légkondícionáló, mivel ezek a lakások elviselhetetlenül melegek tudnak lenni nyáron. A DH tapasztalatai szerint a lakásvásárlók döntő többsége továbbra is déli fekvésű, napos lakást keres, és nem törődik a klimatizálás kérdésével. A szakértő szerint az új lakások esetében igencsak elterjedt a klíma beszerelése, becslése szerint 50 százalékukban van ma már légkondicionáló.

Hova nem lehet klímát szerelni?

Az új építésű projektekkel ellentétben régebbi házak esetében nem feltétlenül egyszerű kérdés a légkondicionáló utólagos beszereltetése. A problémát alapvetően a kültéri egység felszerelése jelenti, azt ugyanis vagy a homlokzaton, vagy az erkélyen lehet elhelyezni. A homlokzat síkjából kiálló tárgy felszerelése építésiengedély-köteles, és ettől a társasház csak közgyűlési határozattal térhet el. Azaz ha a lakók egy része nem szimpatizál a ház homlokzatán zakatoló és kondenzvizet eresztő dobozzal, nem szerelhetünk kültéri egységet a ház homlokzatára. A legszerencsésebb, ha van saját erkélyünk, ezen bármilyen engedély vagy hozzájárulás nélkül helyezhetünk el kültéri egységet. A legproblémásabb esetet a műemlékvédelem alatt álló épületek jelentik. Ezekben a házakban elvileg nem megengedett a kültéri egység elhelyezése a homlokzaton.

A legtöbb új építésű projektben a lakásokat eleve úgy építik meg, hogy azokba a légkondicionálót gond nélkül be lehessen szereltetni, és opcióként a fejlesztő be is szerelteti azt, így már kulcsrakész állapotban sem kell a hőségtől tartaniuk a lakástulajdonosoknak. Hasonló a helyzet Budapest két jelentős fejlesztésénél, a IX. kerületi Corvin sétánynál és az Újpesten épülő Károlyi Városközpontban, valamint az Engel nagyszabású győri projektjében és a budai Sun Palace-ban.

Egész nyárra meghosszabbítják

A Károlyi Városközpontban júniusban klímaakciót is tartanak, azaz aki ebben a hónapban vásárol lakást a projektben, az ajándékba légkondicionálót kap a lakásba. Nikolic Mariann, a fejlesztő CEU Reality értékesítési igazgatója elmondta, az akciót kifejezetten sikeresnek ítélik, s vélhetően egész nyárra meghosszabbítják. A klímaakció előtt a projektben lakást vásárlóknak 25 százaléka rendelt légkondicionálót a lakáshoz.

A Corvin sétányban hasonló adattal egyelőre nem tudtak szolgálni, ám azt Szolga Renáta marketingmenedzser elmondta, a projektben a "prémium" besorolású lakásokhoz alapfelszereltségként jár a klímaberendezés. A "prémium" kategóriájú lakások az összes lakóingatlan 20 százalékát teszik ki, azaz a Corvin sétányban is egész biztosan 20 százalék fölött van a légkondicionált lakások aránya.

Az Engel Csoport mind a III. kerületi Sun Palace, mind a győri Városrét beruházás esetében biztosítja a leendő tulajdonosok számára azt a lehetőséget, hogy klímaberendezéssel szereljék fel otthonaikat. Az Engel Csoport eddigi adatai szerint a Sun Palace első ütemében a vásárlók 20 százaléka igényelte a klímát, de a nagy többség nem kérte ezt a szolgáltatást.

A cseheknek nem kell klíma

A Portfolio.hu megkérdezte régiós tapasztalatairól a Magyarország mellett Lengyelországban és Csehországban is fejlesztő Engel Csoportot. Lengyelországban a magyar piachoz hasonló folyamatokról számolt be az izraeli cég, azaz a legtöbb projektben megteremtik a klíma beépítésének lehetőségét. A cég csehországi beruházásainál viszont egyelőre nem szerepel alapszolgáltatásként az ingatlanok felszerelése klímával. A magyar és a lengyel piactól eltérően a csehországi ingatlanpiacon egyenlőre nem túl nagy az érdeklődés a légkondicionált ingatlanok iránt, kivéve a Prága belvárosában lévő üzleteket és irodákat.

Az eddigi tapasztalatok ellenére az Engel Csoport, gondolva a jövőre és a változó vásárlói igényekre, következő két nagy csehországi projektében a légkondicionálás műszaki előkészítésével már lehetővé teszi a későbbi beépítést.