Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

A PM levitte a hiánycélt

2008.07.17. 15:47
A várakozásoknak megfelelően a jól alakuló költségvetési folyamatok miatt mérsékelte az idei államháztartási deficitcélt a Pénzügyminisztérium. A növekedési prognózison nem változtattak, ám nagyobb inflációra és nagyobb béremelkedésre számítanak a tárcánál.

Ahogyan azt az Index megjósolta, a Pénzügyminisztérium leszállította az idei költségvetési hiánycélt. Veres János tárcavezető a minisztérium mai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a konvergenciaprogramban és a költségvetési törvényben vállalt, ezidáig tartott, 4 százalékos GDP-arányos deficittervet 3,8 százalékra módosítják. A javítás mögött nem egyedi tételek állnak, az a normál költségvetési folyamatok alapján adódott, magyarázták a sajtótájékoztatón.

Az eddig tartott hivatalos egyenlegnél jobb szaldó bejelentésére számítani lehetett, lapunk néhány napja írt arról, hogy különféle okok miatt legalább 3,8 százalékosra lenne indokolt levinni az idei hiánycélt.

Lehet még jobb is

Tudni érdemes még a mostani szám megítéléséhez: a 3,8-as arány az úgy jött ki, hogy az Eurostattal folytatott múlt heti egyeztetéseknek megfelelően visszasorolják a MÁV Startot az államháztartáson belülre, ami várhatóan 0,2 százalékos hiánynövelő tételt jelent. (Ezért aztán mindegy, hogy a MÁV Start, azaz a MÁV személyszállítási üzletága 40-60 milliárd forintos veszteséget termel idén, vagy ennyi pénzt a költségvetés ad neki oda a nullszaldós eredményhez, esetleg a Cargo eladásából remélt bevétel egy részét utalják neki.) Korábban nem lehetett tudni, mi lesz a személyszállítási ág sorsa költségvetési elszámolás szempontjából. Magyarán: enélkül 3,6 százalékos deficitprognózissal kellett volna előállnia a PM-nek.

Júliusban jó nagy többlet

Júliusban jelentős, 153 milliárd forintos többletet produkálhat a büdzsé a ma közzétett előrejelzés szerint. Ennek oka elsősorban a negyedéves eva- és áfafizetési határidő. Július egyébként 2005 óta szufficites hónap.

Ebből is látható, lehet még tér a későbbiekben a még kisebb hiányra. Erre utal még a tárca, szélesebb értelemben a kormány által követett tavalyi forgatókönyv is: a múlt esztendőben néhány havonta hozták le fokozatosan a deficitcélt és még a legutolsó tervnél is kisebb végleges deficitet jelenthettek be. Veres ma is ugyanazt fűzte a módosításhoz, mint korábban, vagyis hogy a mostani, 3,8 százalékos szám is konzervatív adat.

Veres mindazonáltal óvakodott attól, hogy az idei, eddig gondoltnál várhatóan jobb államháztartási szaldó láttán nyomban levigye a jövő évi, pillanatnyilag 3,2 százalékon álló tervet.

Még nagyobb drágulás, még nagyobb nyugdíjemelés

A hiánycél leszállításán kívül még egy nagyobb jelentőséggel bíró esemény történt a sajtótájékoztatón. A PM új makroprognózist készített 2008-ra vonatkozóan. Ugyan a gazdasági növekedési előrejelzésen nem változtattak, az maradt 2,4 százalék, ám az eddig gondoltnál magasabb bérnövekedést és némiképp nagyobb drágulást (5,9 helyett 6,5 százalékos infláció) valószínűsítenek a József nádor téren.

Ez pedig azt vonja maga után, újabb visszamenőleges nyugdíjemelésre kerül sor novemberben. Májusban már az 5 százalékosra tervezetthez képest 1,1 százalékkal pótlólag megemelték a 2,8 millió nyugdíjas járandóságát, ősszel pedig újabb, vélhetően 0,7 százalék körüli, szintén az év elejéig visszamenőleges nyugdíjemelésről dönthet a kormány (ez nem növeli a hiányt, mert a magas inflációnak köszönhetően a magasabb adóbevételek még túl is kompenzálják a kiadást).