Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Feledékeny nyertesek

2004.12.08. 10:30
Évente 800-1000 millió forint marad a Szerencsejáték Rt. kasszájában a feledékeny nyerteseknek köszönhetően, akik nem veszik fel zömmel néhány száz vagy néhány ezer forintos nyereményüket. A legtöbben az ötös lottót játszók közül nagyvonalúak, akadt már bennragadt - több száz milliós - öttalálatos is.
216 millió forintot hagyott elúszni egy ismeretlen a kilencvenes évek második felében, ez volt a Szerencsejáték Rt. történetének legnagyobb, fel nem vett nyereménye - mondta el az Indexnek Somorai László, a társaság kommunikációs igazgatója. Ugyanebben az időszakban egy másik öttalálatos szelvény gazdája sem jelentkezett, ő 133 millió forintot hagyott benn a kasszában.

Évente sokezer ember feledékeny

Évente nagyjából 800-1000 millió forint nyereményt felejtenek el felvenni a játékosok. Az összeg döntő hányadát sokezer kisebb nyeremény, néhány száz vagy ezer forintot érő szelvény teszi ki, de minden évben akadnak jelentősebb, százezres vagy még nagyobb fel nem vett összegek is.

A be nem váltott szelvények száma rendszerint játékosok, azaz közvetve a nyeremények értékével együtt emelkedik. Ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy egy felpörgetett időszakban, milliárdos lottóötös nyeremény esetén a bennhagyott végösszeg is emelkedik, hiszen ilyenkor az egy nyertes szelvényre jutó összeg kisebb lehet.

A luxorosok a legfigyelmesebbek

A legtöbb fel nem vett nyereményt az ötös lottó termeli, ezt követi a joker játék, majd sorrendben a hatos lottó, a skandináv lottó és a kenó. Az utolsó a sorban a luxor, ám míg az ötös lottó elsőségéhez nagy mértékben hozzájárul, hogy ezt a játékot választják a legtöbben, a luxor nem azért utolsó a sorban, mert a legkevesebben űzik. A sorolás menetét sokan élőben követik, magát a műsort tekintik játéknak, így nagyobb figyelem övezi a kisebb nyereményeket is.

A nyerteseknek a szabályok szerint a sorsolástól számított 90 napon belül kell jelentkeznie. Aki ezt akár egy nappal is túllépi, már hiába próbálkozik, nem kapja meg nyereményét. Somorai László szerint azonban nem az ilyen típusú késés, hanem a teljes feledékenység a jellemzőbb, ha egy nyereményért 2-3 héten belül nem jelentkeznek, azt rendszerint már egyáltalán nem is próbálják felvenni.

Visszaosztják a pénzt

A fel nem vett nyereményeket a SZR szabályzata szerint azon játék keretében kell újból kisorsolni, amelyen az keletkezett. Ez rendszerint különböző akciókkal összekötve valósul meg, az idén már több mint tucatnyi alkalommal fordult elő, hogy adott típusú szelvények vásárlói között pénznyereményt, autót vagy egyéb ajándékokat sorsolnak.

A feledékenyeknek köszönhető mintegy egy milliárdos plusz nyereményalap bár soknak tűnik, nem jelentős az "igazi" nyereményekhez képest. Az SZR tavaly közel 47,5 milliárd forint nettó nyereményt osztott ki. Ez rekord a társaság történetében, 2002-ben 40,3 milliárd, 2001-ben 29,3 milliárd forint volt az össznyeremény. Az idén már biztosan túllépik a negyven milliárd forintot, de az egyelőre kétséges, megdől-e a tavalyi rekord.