Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az USA-ban esnek az ingatlanárak, nem Manhattanben

2007.12.07. 07:41
A luxusingatlanok csillagászati árait nem befolyásolja az ingatlanpiac általánosan elszomorító helyzete, hiszen ezek a lakások kívül esnek a piacot általában formáló erők hatókörén. A felső kategóriás ingatlanok piacát a kínálati oldalon a hiány, míg a keresleti oldalon továbbra is a látszólag korlátlanul rendelkezésre álló, befektetésre váró milliók jellemzik USA-ban.

Bár szerte az Egyesült Államokban lejtőre kerültek a lakásárak, Manhattan bevehetetlen erődként tartotta magát. A New York kereskedelmi, pénzügyi és kulturális központjának is otthont adó kerület új ingatlanpiaci csúcsokat döntött az idén. Harry Macklowe 60 millió dollárt fizetett a Plaza Hotel egy teljes szintjéért, ezzel büszke tulajdonosává vált az év legdrágább lakásának; a címet korábban birtokló lakásnak is otthont adó házban a Citigroup exelnöke, Sanford Weill 42,4 millió dollárért árusítani kezdte a Central Parkra néző otthonát, új négyzetméterenkénti árrekorddal gazdagítva a szektort.

A Forbes a napokban állította össze az Egyesült Államok legdrágábban elkelt otthonainak listáját a nyilvánosságra hozott ingatlanügyletek alapján. Az összeállításból így tehát nemcsak az idei év legnagyobb, több mint 100 millió dollár értékű földvásárlása maradt ki, de azok a ingatlanok is, amelyek - bár rendkívül magas értékűek - hírverés nélkül, csendben cseréltek gazdát, vagy az a 65 millió dollár értékű, letétbe helyezett ház, amely a San Franciscó-i öbölre néz, és ami még ennél is fontosabb: a nyugati part legdrágább ingatlana.

Néhány Wall Street-i tőzsdecápa és maga a New York-i polgármester lett a boldog tulajdonosa az év öt legdrágább lakásának, melyek mind New York City Manhattan kerületében találhatók. A listára hatodikként került fel az a mediterrán típusú kaliforniai villa, amelyet Bruce Kovner kockázati alapkezelő vásárolt 35 millió dollárért. Kovner idei ingatlanbefektetései azonban összességében meghaladják Macklowe 60 millió dolláros beruházását, hiszen az alapkezelő összesen 83,5 millió dollár értékben vásárolt házakat és földeket Santa Barbara mellett, ám mivel eddig nem érkezett arról hír, hogy fontolóra vette volna a nagyrészt óceánra néző telkek egyesítését, így a Forbes kimutatása különállóként kezelte őket.

Tom Cruise volt az egyetlen sztár az idén, aki a 32 millió dolláros Beverly Hills-i villájával bekerült az első tízbe. Bár a hollywoodi csillagok jelentős összegekre tesznek szert egy-egy forgatás után, a 30 millió dollárt meghaladó ingatlanok esetében a vevők nagyrészt olyan - általában a Wall Street környékén tevékenykedő - üzletemberek, akik képesek olyan összegekről csekket kiállítani, amelyet a színészek szívesen raknának zsebre, és bár az idei év nem kímélte a bankszektort, a pénzintézetek felső vezetőinek betéteit kevéssé tépázták meg a másodpiaci válság hatására keletkezett veszteségek.

A luxusingatlanok csillagászati árait nem befolyásolja az ingatlanpiac általánosan elszomorító helyzete, hiszen ezek a lakások kívül esnek a piacot általában formáló erők hatókörén. A felső kategóriás ingatlanok piacát a kínálati oldalon a hiány, míg a keresleti oldalon továbbra is a látszólag korlátlanul rendelkezésre álló, befektetésre váró milliók jellemzik. New York mellett Los Angeles, Malibu és Aspen a leginkább keresett helyek, itt pedig épp elég hadizsákmányul szolgáló ingatlan van a sorban álló milliárdosok számára.