Másfélbillió forintos bevétel a Molnál

2004.10.20. 12:26
A Figyelő idei Top 200-as listáján az élbolyban nem történt nagy változás: ugyanazok a szereplők, hasonló helyezések. Lejjebb már nagyobb a mozgolódás, és nagy a verseny a mobilszolgáltatók piacán is, legjobban pedig az IBM növelte bevételeit.
A Figyelő idén is elkészítette a kétszáz legnagyobb Magyarországon található vállalkozás listáját. A rangsor az értékesítés tavalyi nettó árbevétele szerint alakul, a lista élén nem túl nagy meglepetésre idén is a Mol Rt. szerepel ezerötszázmilliárd forinttal. Ez óriási, közel harminc százalékos gyarapodást jelent egy év alatt.

Stagnálnak

Második - szintén hagyományosan - az Audi Hungária, mely 16 százalékos növekedést ért el egy év alatt, így a 2003-as árbevétele meghaladta a kilencszázhetvenötmilliárd forintot. A győri gyárban egyébként stabilan ötezer ember dolgozik, idén legyártották a kétszázötvenezredik Audi TT-t, és a cég évek óta Magyarország legnagyobb exportőre.

A harmadik a Flextronics International, mely céghez az Xbox magyarországi gyártása köthető, 2002 végétől azonban a költségek csökkentése érdekében már Kínában állítják elő a Microsoft-konzolt. Alig, nem egészen két százalékkal nőt a Matáv árbevétele, mely azonban hatszázhétmilliárd forintos árbevételével a negyedik legnagyobb magyar vállalat, megelőzve a négy és fél százalékos növekedés után ötszáznegyvenmilliárd forintos árbevételt elért Philips Magyarországot.

Mobilosok

A legnagyobb árbevételű mobilszolgáltató, a T-Mobile a tizenegyedik helyezést érte el, tízszázalékos növekedés után kétszázötvenmilliárdos bevétellel, tizenhatodik a Pannon GSM, szintén tízszázalékos növekedés után százhetvenhat milliárddal.

A Vodafone ugyan csak a negyvenötödik, nyolcvannégymilliárd forintos nettó árbevétellel, ez azonban közel nyolcvan százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, amikor "mindössze" negyvenhétmilliárd forintos bevétel mellett a nyolcvanötödik helyig jutott a szolgáltató.

Szintén óriási forgalomnövekedést ért el az IBM Data Storage System, mely a tavalyi hatvankilencedik helyről idén százötvenmilliárdos bevétellel a huszadik helyre került. Ehhez az eredményhez bevételét közel megháromszorozta a társaság. A legnagyobb ugrás ugyanakkor a Masterfoods-hoz köthető, mely a 182-ik helyről lépett a 117-ikre.

A kereskedelmi láncok közül a Tesco áll a legelőkelőbb, kilencedik helyen háromszáztizennyolcmilliárd forinttal, a Metro a tizenkettedik helyen szerepel, az Auchan a huszonhatodik száznegyvenmilliárddal, harmincegyedik a Spar százhuszonhatmilliárddal, a Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft. Álnéven utazó Cora pedig a negyvenegyedik.

Kisvárosnyi dolgozó

A listára legkevesebb tizenkilenc és félmilliárd forintos bevétellel lehetett bekerülni, tehát közel tíz százalékkal emelkedett a tavalyi belépőszint. Legnagyobb veszteséget a Vegyépszer Rt.-nek kellett elszenvednie, mely tavaly még több mint százhatvanmilliárdos bevétel mellett a tizenhatodik helyig jutott, idén alig hatvanhárommilliárdos eredményével már csak a hatvankettedik helyet tudta elfoglalni.

Az állami tulajdonú vállatok közül jól szerepelt a MÁV. Rt. , mely öt százalékkal, kétszázmilliárd fölé növelte bevételét így a tizenharmadik helyet sikerült megszeretnie. Jellemzően a kétszázas listán ez a vállalat foglalkoztatja a legtöbb embert. Az ötvenháromezer alkalmazott több, mint háromszor annyi dolgozót jelent, mint ahányan a hétszer akkora bevétellel rendelkező Molnál állnak alkalmazásban, mely cég az alkalmazottak számát figyelembe véve a harmadik helyen áll.

A MÁV közelébe csak a Magyar Posta tudta beküzdeni magát negyvenezer alkalmazottal, igaz, ez közel tíz százalékos karcsúsítást jelent 2002-höz képest. A társaság tíz százalékos növekedés után száznegyvenmilliárddal megőrizte tavalyi huszonhetedik helyét, a Szerencsejáték Rt. pedig húsz százalékos bevételnövekedés után százhuszonötmilliárddal a harminckettedik lett.