Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Újra leminősíthetik Magyarországot

2006.09.04. 11:20
Jelentős kihívásokkal néz szembe a kormány a költségvetési egyensúly és a strukturális - elsősorban az egészségügyi és az oktatási - reformok szempontjából is, olvasható a Moody's Investors Service hitelminősítő intézet éves jelentésében. Ez még nem hitelminősítési lépés, de a negatív kilátásokra emlékeztető írás előszele lehet újabb leértékelésünknek.

Jonathan Schiffer, a Moody's alelnöke, a jelentés készítője úgy fogalmaz, "az elmúlt időszakban a tartós államháztartásihiány-növekedés, illetve a forintot ért spekulatív támadások után a kormány bejelentette a költségvetési kiigazító csomagot, amely azonban inkább a bevételek növelésére koncentrál".

Az önkormányzati választásokig nem lesz újabb szigorítás

Schiffer úgy látja: nem valószínű, hogy az újraválasztott kormánykoalíció az adóemeléseken kívül más, az egyensúly javítását célzó intézkedést is végrehajtana az önkormányzati választások előtt. Hozzáteszi: már régóta szerepel az MSZP középtávú tervei között a reformok végrehajtása, illetve a kiadások csökkentése az oktatás és a közigazgatás terén, ám a strukturális reformok 2007 előtt valószínűleg nem indulnak el - ha egyáltalán elindulnak.

Ebből kitűnik a hitelminősítő intézet pesszimista nézőpontja, amelyet a jelentésről közzétett közlemény is egyértelműsít. A Moody's a hitelminősítési besorolásunk (ez jelenleg A1 a hosszú lejáratú devizaadósságra) negatív kilátását főként azzal indokolja, hogy továbbra is bizonytalanságok mutatkoznak a kormány fiskális szigorral kapcsolatos elkötelezettsége terén. Ez fokozza a forint sérülékenységét, ami növeli az adósságmutatók, illetve a hitelképesség romlásának esélyeit.

A Moody's augusztus közepi közleményében jelezte, a hitelminősítési lépéssel az október 1-jei választások utánig vár - emlékeztetnek a Portfolio.hu elemzői. Az akkori és a mostani közlemény is arra utal, hogy a magyar államadósság minősítése ősszel romolhat. Ez nem lenne meglepetés a piacon, mivel a két rivális, az S&P és a Fitch három fokozattal rosszabb besorolást tart indokoltnak. Utóbbi ráadásul arra is negatív (leminősítést valószínűsítő) kilátást tart érvényben - olvasható a Portfolio.hu elemzésében.

Fél éve lettünk negatívak

A Moody's február végén döntött úgy, hogy Magyarország devizában és forintban fennálló "A1" hosszú lejáratú hitelbesorolásának kilátását az addigi stabilról negatívra minősíti le. Az intézet a lépést hazánk romló pénzügyi helyzetével indokolta.

A Fitch tavaly decemberben minősített le, az S&P január végén helyezte kilátásba a leminősítést. Ugyancsak februárban sorolta lejjebb az országot a kevésbé ismert japán JCR hitelminősítő, amely az addigi A+ helyett A- kategóriába sorolta az országot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!