Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra leminősíthetik Magyarországot

2006.09.04. 11:20
Jelentős kihívásokkal néz szembe a kormány a költségvetési egyensúly és a strukturális - elsősorban az egészségügyi és az oktatási - reformok szempontjából is, olvasható a Moody's Investors Service hitelminősítő intézet éves jelentésében. Ez még nem hitelminősítési lépés, de a negatív kilátásokra emlékeztető írás előszele lehet újabb leértékelésünknek.

Jonathan Schiffer, a Moody's alelnöke, a jelentés készítője úgy fogalmaz, "az elmúlt időszakban a tartós államháztartásihiány-növekedés, illetve a forintot ért spekulatív támadások után a kormány bejelentette a költségvetési kiigazító csomagot, amely azonban inkább a bevételek növelésére koncentrál".

Az önkormányzati választásokig nem lesz újabb szigorítás

Schiffer úgy látja: nem valószínű, hogy az újraválasztott kormánykoalíció az adóemeléseken kívül más, az egyensúly javítását célzó intézkedést is végrehajtana az önkormányzati választások előtt. Hozzáteszi: már régóta szerepel az MSZP középtávú tervei között a reformok végrehajtása, illetve a kiadások csökkentése az oktatás és a közigazgatás terén, ám a strukturális reformok 2007 előtt valószínűleg nem indulnak el - ha egyáltalán elindulnak.

Ebből kitűnik a hitelminősítő intézet pesszimista nézőpontja, amelyet a jelentésről közzétett közlemény is egyértelműsít. A Moody's a hitelminősítési besorolásunk (ez jelenleg A1 a hosszú lejáratú devizaadósságra) negatív kilátását főként azzal indokolja, hogy továbbra is bizonytalanságok mutatkoznak a kormány fiskális szigorral kapcsolatos elkötelezettsége terén. Ez fokozza a forint sérülékenységét, ami növeli az adósságmutatók, illetve a hitelképesség romlásának esélyeit.

A Moody's augusztus közepi közleményében jelezte, a hitelminősítési lépéssel az október 1-jei választások utánig vár - emlékeztetnek a Portfolio.hu elemzői. Az akkori és a mostani közlemény is arra utal, hogy a magyar államadósság minősítése ősszel romolhat. Ez nem lenne meglepetés a piacon, mivel a két rivális, az S&P és a Fitch három fokozattal rosszabb besorolást tart indokoltnak. Utóbbi ráadásul arra is negatív (leminősítést valószínűsítő) kilátást tart érvényben - olvasható a Portfolio.hu elemzésében.

Fél éve lettünk negatívak

A Moody's február végén döntött úgy, hogy Magyarország devizában és forintban fennálló "A1" hosszú lejáratú hitelbesorolásának kilátását az addigi stabilról negatívra minősíti le. Az intézet a lépést hazánk romló pénzügyi helyzetével indokolta.

A Fitch tavaly decemberben minősített le, az S&P január végén helyezte kilátásba a leminősítést. Ugyancsak februárban sorolta lejjebb az országot a kevésbé ismert japán JCR hitelminősítő, amely az addigi A+ helyett A- kategóriába sorolta az országot.