Aliz
6 °C
14 °C

Nyugdíjaséveikre spórolnak az emberek

2007.10.30. 13:44
Csökkent a lakossági megtakarításokkal rendelkezők aránya a július-szeptemberi időszakban az idei év második negyedévéhez képest.

Hazánkban a lakossági megtakarításokkal rendelkezők aránya 2007 harmadik negyedévében csökkenést mutat az előző negyedévhez képest a legmagasabb jövedelmű és a legvagyonosabb rétegben , derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet pénzügypiaci adatszolgáltatások felméréséből. Igaz ez nemcsak erre a két rétegre, hanem a teljes lakosságra is. A számok nyelvén ez azt jelenti: a teljes lakosság nem egészen negyedének van valamilyen megtakarítása. Ez az elmúlt három évben a legalacsonyabb ráta.

A jövedelmükből félretevők arányát tekintve elmondható, a megtakarítók hányada a legmagasabb Budapest és Pest megye körzetében,a legalacsonyabb pedig a Somogy, Tolna és Baranya megyét magába foglaló dél-dunántúli régióban.

A megtakarítással rendelkezők körében a megtakarítási célokat vizsgálva folyamatos emelkedés figyelhető meg a váratlan kiadásokra és a nyugdíjas évekre való felkészülés, valamint az üdülés esetében. Ezzel szemben a konkrét cél nélküli megtakarítás említési aránya egyre csökkenő tendenciát mutat.

A lakásvásárlásra és a lakásfelújításra gyűjtők aránya csökkent az előző felméréshez képest. A GfK eredményei arra utalnak, hogy a lakosság megtakarításai csökkentésével is simítja a fogyasztását, vagy a reálkereset-csökkenés mértékéhez képest kevésbé fogja vissza vásárlásait.

Az előző negyedévi adatokhoz képest majdnem minden megtakarítási formát igénybe vevők aránya csökkent. A legkedveltebb megtakarítási formák mindazonáltal továbbra is a forintbetét és az életbiztosítás. Megtakarításait a felnőtt magyar lakosság 70 százaléka forintbetétben tartja, és e megtakarítási forma a legnépszerűbb a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők (62 százalék) és az AB státusúak - a legmagasabb vásárlóerejű réteg - körében (66 százalék) is.

A megtakarítással rendelkező felnőtt lakosság nem egészen egyötöde (18 százalék) kötötte le félretett pénzét életbiztosításban. Az ország legvagyonosabb rétegében (24 százalék) és az AB státusúak (27 százalék) körében e befektetési eszköz alkalmazása lényegesen elterjedtebb, mint a teljes lakosságot vizsgálva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?