Angelika
-4 °C
3 °C

Megpróbálják kiutálni a Microsoftot

2007.12.19. 12:17
Hiller István megadta a jelet a magyarországi szabadszoftver-közösségnek. Miután lobbizott a Microsoft mellett, néhány nap elég volt ahhoz, hogy tömegek csatlakozzanak a céggel kötött állami szerződések meghosszabbítása elleni tiltakozó akcióhoz. A szoftverháború tétje nem csak az, hogy hozzáférhetővé válnak-e a függvénykönyvtárak, hanem az is, hogy a Microsoft meg tudja-e ismételni az utóbbi három évben elért teljesítményét, amikor különösebb verseny nélkül mintegy 35 milliárd forintra tudott megállapodást kötni.

Sorban teszik tiszteletüket a kormányzati döntéshozóknál a jelentősebb szoftvercégek képviselői, mert közeleg a közoktatásban és az egyetemeken használt szoftverek szállítására kötött középtávú szerződés lejárati határideje. Alig több mint két hónap maradt, hogy eldőljön, minden marad a megszokott kerékvágásban, vagy megdől a Microsoft monopóliuma. Egyelőre csak az oktatási miniszterről derült ki, hogy Microsoft-párti, őt a jelek szerint már meggyőzték.

Az összevont állami Microsoft-szerződésre tett Hiller-javaslat azonban néhány nap alatt összekovácsolta az ellentábort. Több mint kétezer júzer írta alá azt a nyílt levelet, amelyet az MS-konkurencia egyik cége, a blackPanther tett fel honlapjára. A levél szerint a szerződéshosszabbítás olyan felelőtlen, közpénzpazarló, a vállalkozási és alkotmányos jogokat sértő döntés lenne, amely fenntartaná diszkriminatív piaci helyzetet.

A tiltakozók úgy vélik, az olyan pályázati feltételekkel, mint a 20 éves piaci tapasztalat, vagy több milliárdos forgalom, az MS számára bebiztosított Campus szerződésekkel a kormányzat azt éri el, hogy a diákok nem ismerhetik meg az Egyesült Államokban, Európában vagy például Kínában használt alternatív rendszereket, továbbá megfosztja az egyetemeket a versenyképességüktől.

Több júzer azt kifogásolta, annak ellenére, hogy az állam már milliárdokat fizetett, valójában nem vette meg, csak kötött időre bérelte a szoftverjogokat. Ráadásul a tisztaszoftver.hu-n csak azok a diákok, tanárok juthatnak ténylegesen ingyen a Microsoft termékeihez, akik maguk is rendelkeznek már Microsoft termékkel.

A piac megnyitása mellett lobbiznak azok a magyar vállalkozások is, amelyeket korábban az állam is nagy összegekkel támogatott a legújabb szabványoknak megfelelő szoftverek kifejlesztésében. A központosított közbeszerzésbe épülő adminisztratív akadályok azonban mindeddig sikerrel torpedózták meg, hogy a hazai termékek is piachoz juthassanak Magyarországon.

Az oktatási intézmények tanárait is diákjait ellátó három éves Campus és School szerződés a maga 5 milliárdos tételével a jelek szerint eltörpül az állam- és közigazgatásban használ szoftverekre kötött szerződések tételei mellett. Az eddig szigorúan titkosan kezelt beszerzések méretéről a Közbeszerzési Értesítőben megjelentetett közlemények alapján alkotható kép. 2005 óta három nagy megállapodással összesen közel 30 milliárdos nettó összegre kötöttek keretszerződést.