Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Lezárult a Mol-E.On alku

2006.01.16. 07:52
Március 31-ével lezárul a gázüzletág eladása. A végleges megállapodás során az E.On Ruhrgas International a Földgáztároló és a Földgázellátó 100, illetve a Panrusgáz részvényeinek 50 százalékát veszi meg.

Megszületett a megállapodás a gázüzletág eladásáról, a tranzakció várhatóan március 31-ével zárul le - jelentette be pénteken a Mol Rt. Az E.On Ruhrgas International megvásárolja a Földgázellátó és a Földgáztároló Rt.-k 100 százalékos, illetve a Panrusgáz részvényeinek 50 százalékát, szemben a eredeti, 2004. novemberi változattal, amikor az előbbi kettőből csak 75 százalékot vett volna meg. Ezzel az üzlet teljesíti az Európai Bizottság által támasztott követelményeket, amelyek szerint a kereskedelmi és a tárolási társaságokat teljes egészében értékesíteni kell.

Dolgozni kell a pénzért

Mivel az eladott áru változott, érthető módon a vételár sem ugyanaz, mint korábban. A viszonylag bonyolult fizetési konstrukció keretében a Mol végül 300 millió euró biztos pénzzel számolhat, amit véglegesen meg is tarthat, illetve további 150 millió eurót kap az E.Ontól, amit azonban céltartalékba helyez. A céltartalékolás indoka az, hogy a végleges vételár csak 2009 végére állapítható meg, az ugyanis függ az eladott társaságok addigi teljesítményétől. Ha ez jó, az E.On akár további 290 millió eurót is fizethet még, ha viszont gyengén szerepelnek a gázcégek, akkor a Mol visszafizeti a céltartalékba helyezett 150 milliót. Emellett az E.On átvállalja a két társaságban levő tulajdonosi hitelt, ami a 2004-es értékhez képest jelentősen nőtt, most 600 millió euróra rúg.

A társaság könyveiben - az első negyedévet követően - bevételként így a 300 millió eurós összeg fog szerepelni, azonban még ez is nyereséget jelent majd a Molnak, ráadásul itt némi adóspórolásra is sor kerül, mivel a magyar számviteli elvek szerint a könyvekben az eladott eszközök értéke magasabb, mint a nemzetközi könyvekben. Ezért a gyorsjelentésben (ami az IFRS szerint készül) magasabb lesz a nyereség, a magyar számviteli elvek szerinti adót viszont alacsonyabb nyereség után kell majd befizetni. Ez az adómegtakarítás a Concorde elemzése szerint nagyjából meg fog egyezni azzal az összeggel, amit a társaság a jelenleg veszteséges gázimporton bukik majd az első negyedévben, így a tranzakció zárásának márciusig csúszása nem jár további negatív hatással a Molra nézve.

Negatív válasz

A számokból látható, hogy az eredeti megállapodáshoz képest a mostanival azért nem járt olyan jól a Mol, mint az 2004-ben látszott. Leginkább azért nem, mert a szállítástól, azaz a vezetékrendszertől nem tudott megválni (bár ez később akár jónak is bizonyulhat), illetve most a Földgázellátó-, a Földgáztároló- és a Panrusgáz-részesedésért is kevesebbet kapott. Ráadásul a Molnak oda kellett adnia azt a 60 milliárd forint értékű párnagázt is, amit tavaly év végén meg kellett vásárolnia az államtól.

Ugyanakkor - mint arra Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen elemzője is felhívta a figyelmet - ezzel a negatív hatással a piac már jórészt számolt, hiszen a gázkereskedelem hazai környezete jelentősen romlott 2004 óta. Másfelől igazán hosszú folyamat végére sikerült pontot tenni, és ha a még függőben levő összegekkel (a 150 millió eurós céltartalékkal és a 290 millió euróval, amit az E.On még esetleg fizetne) nem is számolunk, az állami szabályozási kockázat majdnem teljesen eltűnt a cég értékeléséből. Az utóbbi két tételt egyébként féléves elszámolásokban rendezik egészen 2009 végéig. A piac negatívan reagált a bejelentésre, az olajrészvény három százalékkal esett pénteken.