Auguszta
-7 °C
0 °C

Kivesézné a Molt az OMV

2008.04.15. 16:32
Ki szavaz? Ki kap osztalékot? Kinek jó ez? – leegyszerűsítve ezen kérdésekre is választ vár a Mol vezetésétől a cégben 20 százalék feletti tulajdonrésszel bíró OMV. Az osztrákok ügyvéden keresztül küldték kérdéseiket és kéréseiket, utóbbiak között egyebek között azt, hogy betekinthessenek az egyes megállapodásokba.

Heves vita várható az OMV és a Mol legújabb csörtéi nyomán a magyar olajtársaság jövő heti közgyűlésén. Az OMV most ügyvéden keresztül fordult a Molhoz, annak érdekében, hogy részvényesként megtudhasson olyan információkat, melyeket eddig sem a sajtónak, sem piaci elemzőknek nem sikerült.

Az osztrákok elsősorban arra kíváncsiak: pontosan milyen megállapodások is rendezik annak a piacon 40 százalék feletti részarányúnak tartott, több kézben levő részvénycsomagnak a sorsát, melyet az OMV voltaképpen saját, de legalábbis a a Mol-menedzsment kontrollja alatt álló pakknak tart. A megtekinteni vágyott szerződések: az (OMV nyári ellenséges felvásárlási kísérlete után kötött) MFB és OTP megállapodások, a korábban létrejött BNP Paribas, Magnolia ügylet, valamint a CEZ-zel kötött megállapodás.

Az osztrákok azt szeretnék tudni: a felsorolt cégek teljes körűen és szabadon szavazhatnak-e a birtokukban levő részvényekkel a közgyűlésen. Talán még fontosabb az a kérdés, vajon jogosultak-e a részvények átruházására. Az MFB és az OTP esetében a Mol hangsúlyozottan kölcsönszerződésekről beszélt: ez alapján utóbbi kérdésre a válasz egyértelmű nem lehet, hiszen a szerződés lejártával a kölcsönadott részvénymennyiséget kell visszaadni, nem annak kalkulált vagy valamikori értékét. Ugyanakkor felmerülhet az a kérdés, ki kapja az osztalékot a részvénycsomagok után: ha ugyanis saját részvénynek minősülnek, akkor a többi részvényes között is felosztható a rájuk eső rész.

Firtatná az OMV az OOC-vel (Oman Oil Company) létrejött megállapodást is. Itt elsősorban arra kíváncsiak, pontosan melyek is a Mol által korábban (harmadik felek elővásárlási jogára hivatkozva) megnevezni nem kívánt eszközök, melyekben a magyar cég tulajdont szerezne. A vételár a Mol oldaláról egy nyolc százalékos sajátrészvénycsomag volt, amelyet már át is adtak. Az OMV ezt a lépést is kritizálja, illetve felteszi a kérdést: mi az oka annak, hogy az általuk, igaz nem hivatalosan ajánlott 32 ezer forintos részvényenkénti ár alatti árfolyamban állapodtak meg.

A részvénycsomaggal kapcsolatban ugyancsak tudni szeretnék, kapcsolódik-e annak átadáshoz szavazási megállapodás.

Az OMV szerint a kért információk nélkül nem tudják megítélni, a Mol vezetése eleget tett-e azon, törvényben is foglalt kötelezettségének, miszerint a társaság érdekeinek elsődlegessége alapján köteles eljárni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!