Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nem segít a gazdasági növekedés?

2004.12.01. 16:03
A harmadik negyedévben jelentősen nőtt a beruházások értéke, különös tekintettel az útépítésekre, az előző év azonos időszakához képest pedig 3,7 százalékkal nőtt a gazdaság. Londoni elemzők szerint a forint árfolyama "nem ügy" a növekedés szempontjából.
A nemzetgazdasági beruházások értéke 2004 harmadik negyedévében - az előzetes számítások alapján - 12,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest a nemzetgazdasági beruházások mennyisége 3,2 százalékkal emelkedett a szezonálisan kiigazított index szerint.

Ezermilliárd közelében

A 2004. harmadik negyedévi beruházások teljesítményértéke 996,4 milliárd forint volt. 2004 első három negyedévében összesen 2518,3 milliárd forintot költöttek beruházásra, összehasonlító áron 13,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A beruházási tevékenység harmadik negyedévi 12,7 százalékos növekedésén belül a gépberuházások 14,1 százalékkal az építési beruházások 12,7 százalékkal emelkedtek. A beruházások teljesítményértékének növekedéséhez elsősorban a szállítás, raktározás, posta és távközlés 34,3 százalékos bővülése járult hozzá.

E nemzetgazdasági ágon belül kimagasló az útépítési beruházások értéke. A több mint egynegyed súlyt képviselő feldolgozóipar 28,4 százalékos növekedésén belül a járműgyártás, a gép, berendezések, villamos gép, műszer gyártásának beruházása volt kiemelkedő. Az átlagos növekedéshez közeli a lakásépítéseket is magába foglaló ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ág (11,8 százalék) beruházásainak bővülése.

A KSH előzetes számításai alapján Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,7 százalékkal nőtt 2004 harmadik negyedévében. Az első három negyedévben a gazdasági növekedés mértéke 4,1 százalék volt. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék a harmadik negyedévben.

Nem segít

A bruttó hozzáadott érték az árutermelő ágazatokban 7,1 százalékkal nőtt, elsősorban a mezőgazdaság kiemelkedő teljesítményének köszönhetően. A szolgáltató ágazatok hozzáadott értéke 2,4 százalékkal volt több mint 2003 harmadik negyedévében.

Négy százalékhoz közeli növekedést jósoltak idén és jövőre londoni feltörekvő piaci elemzők a harmadik negyedévi GDP-adatok szerdai közzététele után, a robusztus növekedéstől sem várják azonban a költségvetési helyzet jelentősebb javulását - írta meg az MTI.

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési csoport londoni irodájának piaci stratégája az MTI-nek azt mondta: az idei egész évi növekedési átlagot 4 százalék körülire várja, és 2005-re is hasonló éves gazdasági teljesítménynövekményre számít.

Nem reális

Arra a kérdésre, hogy az erős forint szerinte mennyit farag le a magyar gazdaság lehetséges növekedési üteméből, Gable azt mondta: "nagyon nagy mértékű" árfolyam-kiigazításra lenne szükség ahhoz, hogy a növekedési ütem "észrevehetően" gyorsuljon, ilyen kiigazítás azonban "rendkívül valószínűtlen".

A jelenlegi helyzetben a forint árfolyama "nem ügy" a növekedés szempontjából, annak ütemén semmit nem változtatna, ha a forint euróárfolyama nem 245, hanem például 255 lenne - mondta a Barclays Capital térségi vezető elemzője.

Arra a kérdésre, hogy az erős növekedés hatással lehet-e a monetáris kilátásokra, Gable azt mondta: az MNB nem elsősorban a növekedésre, hanem a forintra, a kötvénypiacra és az inflációra figyel. Amíg az infláció a vártnál jobban lassul, a kötvénypiac jól teljesít és a forint viszonylag erős marad, addig a növekedés ütemétől függetlenül nyitva az út a további kamatcsökkentések előtt - mondta.

Eltérő számolás

Arra a kérdésre, hogy a gyors növekedés segítheti-e a kormányt az államháztartási hiánycélok elérésében, a londoni elemző azt mondta: ebben a fő tényező a növekedés összetétele. A GDP-növekedés önmagában nem generál adóbevételeket, azok nagysága a növekedés belső szerkezetétől függ, az átfogó GDP-növekedési adatot ezért "nehéz kormányzati bevételekre lefordítani". A beruházási kiadások zömének például nincs adóvonzata, vagyis az erős beruházási növekedés nem sokat segít a kormányon - mondta a Barclays Capital elemzője.

Ralph Sueppel, a Merrill Lynch amerikai befektetési csoport londoni feltörekvő piaci elemzője azt mondta: a ház meglepetéssel nyugtázza az első két negyedévi növekedési ütem felfelé módosítását, és lehet, hogy ennek alapján saját egész évi idei előrejelzését valamelyest emeli. A Merrill Lynch jelenleg érvényes idei növekedési jóslata 3,5 százalék; Sueppel egyelőre nem mondta meg, hogy ez várhatóan mennyivel módosul.

Visszafogja a növekedést

Az erős forint és a pénzügypolitikai szigor növekedési hatásaira vonatkozó kérdésre az elemző azt mondta: a szoros monetáris politika, a forint jelentős reálfelértékelődése és a nagyon magas reálkamatszint "kezdi" visszafogni a növekedést, "a hangsúly azonban a kezdi szón van". A magyarországi növekedés egyik fő forrása eddig a fogyasztási hitelek gyors, ötven-hetven százalékos expanziója volt, ami már kezd mérséklődni. Beletelik azonban bizonyos időbe, mire a jelenlegi szoros monetáris politika komolyan befolyásolni fogja a gazdasági aktivitást - mondta a Merrill Lynch térségi elemzője.

Az erős növekedésnek a költségvetésre gyakorolt lehetséges hatását firtató kérdésre Sueppel csak annyit mondott: a növekedési ütem ellenére csodálkozna, ha az idei államháztartási hiány "sokkal a GDP 5,5 százaléka alatt lenne".