Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Olcsóbb lesz külföldön nyaralni az idén, irány a tengerpart

2007.05.23. 14:24
A magyarok által kedvelt külföldi tengerparti üdülőhelyekre tervezett nyaralás idén kissé kevesebbe kerülhet mint egy éve, elsősorban a forint jelentős felértékelődése miatt - derül ki a Portfolio.hu rövid vizsgálatából, amely a devizaárfolyamok alakulását, illetve a célország inflációját vette figyelembe.

A vizsgált tényezők alapján mintegy 12%-kal lehet olcsóbb idén az Egyesült Államokban töltött pihenés. A horvát tenger habjaira vágyók mintegy 8%-kal járhatnak jobban most, mint egy éve. A lap vizsgálata alapján ha külföldi nyaralást tervez valaki, érdemes meleg tengerparttal rendelkező országban gondolkodnia.

Bizonyára sokaknak emlékezetes a tavalyi nyár abból a szempontból is, hogy a forint a főszezon közepére gyengült történelmi mélypontra az euróval szemben (illetve a dollárral szemben is komoly mértékben esett), jelentősen megdrágítva a külföldi nyaralás költségét. Ugyanakkor éppen ez szolgáltat alapot ahhoz, hogy idén kissé kevesebbet kelljen fizetni az ugyanazon üdülőhelyen töltött nyaralásért. Ez a kormányzati intézkedések miatt egyébként is sújtott lakosságnak némi vigaszt jelenthet.

Ha valaki egy sörtúrával egybekötött pozsonyi, illetve varsói városnézésben, vagy Erdély szépségeinek a megismerésében gondolkodik, a devizaárfolyamok változása alapján lényegében nem számíthat az árak 1-3%-nál nagyobb elmozdulására. Egy csehországi körutazás, illetve a horvát tengerparti pihenés azonban ennél már érezhetőbb, kedvező irányú árváltozást takarhat, ha valaki még nem foglalta le utazását, illetve maga szervezi nyaralását.

Amennyiben régiónkon kívülre tekintünk, a kedvelt spanyol, francia, olasz és görög tengerpartok, az egyesült államokbeli (illetve a dollárövezet országait célzó) "kiruccanás" még nagyobb pozitív elmozdulást mutathat.

Ugyanakkor a devizaárfolyamok változása mellett érdemes figyelembe venni a célország/övezet fogyasztói árainak hivatalos átlagos változását (emelkedését) is. Amennyiben elfogadjuk, hogy az üdüléssel kapcsolatos költségek az adott országban/övezetben a hivatalos inflációval egyező mértékben emelkedtek az elmúlt egy évben, úgy elmondható, hogy csak kismértékben romlik a jelzett mértékben olcsóbb külföldi nyaralás képe. Ennek alapján adódik a bevezetőben jelzett amerikai és horvátországi nyaralás árcsökkenése.