Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Olcsóbb lesz külföldön nyaralni az idén, irány a tengerpart

2007.05.23. 14:24
A magyarok által kedvelt külföldi tengerparti üdülőhelyekre tervezett nyaralás idén kissé kevesebbe kerülhet mint egy éve, elsősorban a forint jelentős felértékelődése miatt - derül ki a Portfolio.hu rövid vizsgálatából, amely a devizaárfolyamok alakulását, illetve a célország inflációját vette figyelembe.

A vizsgált tényezők alapján mintegy 12%-kal lehet olcsóbb idén az Egyesült Államokban töltött pihenés. A horvát tenger habjaira vágyók mintegy 8%-kal járhatnak jobban most, mint egy éve. A lap vizsgálata alapján ha külföldi nyaralást tervez valaki, érdemes meleg tengerparttal rendelkező országban gondolkodnia.

Bizonyára sokaknak emlékezetes a tavalyi nyár abból a szempontból is, hogy a forint a főszezon közepére gyengült történelmi mélypontra az euróval szemben (illetve a dollárral szemben is komoly mértékben esett), jelentősen megdrágítva a külföldi nyaralás költségét. Ugyanakkor éppen ez szolgáltat alapot ahhoz, hogy idén kissé kevesebbet kelljen fizetni az ugyanazon üdülőhelyen töltött nyaralásért. Ez a kormányzati intézkedések miatt egyébként is sújtott lakosságnak némi vigaszt jelenthet.

Ha valaki egy sörtúrával egybekötött pozsonyi, illetve varsói városnézésben, vagy Erdély szépségeinek a megismerésében gondolkodik, a devizaárfolyamok változása alapján lényegében nem számíthat az árak 1-3%-nál nagyobb elmozdulására. Egy csehországi körutazás, illetve a horvát tengerparti pihenés azonban ennél már érezhetőbb, kedvező irányú árváltozást takarhat, ha valaki még nem foglalta le utazását, illetve maga szervezi nyaralását.

Amennyiben régiónkon kívülre tekintünk, a kedvelt spanyol, francia, olasz és görög tengerpartok, az egyesült államokbeli (illetve a dollárövezet országait célzó) "kiruccanás" még nagyobb pozitív elmozdulást mutathat.

Ugyanakkor a devizaárfolyamok változása mellett érdemes figyelembe venni a célország/övezet fogyasztói árainak hivatalos átlagos változását (emelkedését) is. Amennyiben elfogadjuk, hogy az üdüléssel kapcsolatos költségek az adott országban/övezetben a hivatalos inflációval egyező mértékben emelkedtek az elmúlt egy évben, úgy elmondható, hogy csak kismértékben romlik a jelzett mértékben olcsóbb külföldi nyaralás képe. Ennek alapján adódik a bevezetőben jelzett amerikai és horvátországi nyaralás árcsökkenése.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?