Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Megkerestük a legolcsóbb és legdrágább utakat

2008.04.12. 07:45
A legtöbben valószínűleg az idén is Görögországba, Olaszországba, Horvátországba, Bulgáriába és Tunéziába mennek. Akinek azonban vannak a nyaralásra költhető milliói, csinálhat magának pekingi olimpiai túrát, vagy éppen körberepülheti a világot, 1-1 napot szánva 13 nagyvárosra Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában.
Bibione

Tavaly Horvátország, Olaszország, Görögország és Bulgária volt a legnépszerűb uticél, ami nem meglepő, hiszen ide a legolcsóbb utazni. Ha repülővel megyünk, akkor Törökország, Tunézia és Egyiptom is felsorakozik az előbbiek mellé. Az idei kínálatot és árakat figyelembe véve a prefenciák valószínűleg az idén sem változnak.

Az utazási irodák kínálatában a legolcsóbb utak természetesen azok, melyeknél egyénileg kell megoldani az utazást, vagyis csak a szállást foglaljuk le. A legtöbb ilyen útnál tényleg magunknak kell megoldani az odautazást, lefoglalni a repülő- vagy buszjegyet, de előfordul, hogy az utazási irodák a csak szállásra vonatkozó ajánlat mellé is felkínálnak egy lehetőséget az utazásra is. Már 5-8000 forint/fő/éjszakától találunk szállásokat a tengerparton az olaszországi Bibionéban, Horvátországban (Észak-Dalmáciában), a görögországi Chalkidiki-félszigeten.

Buszos utak

Árban a következő kategóriát a buszos utak jelentik. Itt két időpontot vizsgáltunk, egy előszezonos utat (május közepei indulással) és egy főzezonos utat (július közepei indulással). Mindkét esetben Görögország és Olaszország északi része a legolcsóbb. Természetesen a legolcsóbb utaknál nincs ellátás, mindenki saját maga gondoskodik ételről és italról a nyaralás alatt. Utazás előtt így mindenképpen érdemes utánanézni a helyi áraknak.

Az előszezonban a legolcsóbb, amit találtunk egy 20 ezer forintos buszút volt Görögországba, Paralia és Olympos Riviérára. Az út hosszát jelzi, hogy 10 nap/7 éjszakára lehet foglalni. A leírás szerint az apartmanok a a templomhoz közel, a tengerparttól 350 méterre épültek, a stúdiókban konyhasarok, fürdôszoba és erkély van. Ez az ár azonban csak akkor érvényes, ha április közepéig lefoglaljuk a szállást, utána majdnem a duplájára ugrik. Görögország északi részén egyébként nagyon sok apartmant találunk ugyanezen az áron. Az első olyan út, ahol nincs az április közepéig való foglalásra vonatkozó megkötés, a Chalkidiki félszigetre szól, Sartiba 23 220 forint/fős áron.

Repülős utak

Repülős utakból óriási a választék, itt már Európán kívüli nyaralásokra is befizethetünk 50-60 ezer forintért. Az árak azonban csalókák, az irodák főoldalain feltüntetett árakhoz még hozzá kell számolni a reptéri illetéket, a transzferek és a biztosítás árát, ami legalább 30 ezer forinttal drágítja az utakat.

Tunéziában májusban például háromcsillagos szállodában nyaralhatunk hét éjszakát 46 ezer forintért, félpanziós ellátással, vagyis reggelivel és vacsorával. A tejes ár, reptéri illetékkel, stornó biztosítással, biztonsági díjjal együtt személyenként 72269 forint. Ugyanez az út last minute akcióban 40 ezer forintból (plusz az illetékek) is kijön.

Tunéziában májusban háromcsillagos szállodában hét éjszakát 46 ezer forintért nyaralhatunk

A főszezonban egy korfui utat találtunk a legolcsóbbnak több iroda ajánlatát végigböngészve, itt is van azonban egy megkötés, április közepéig kell lefoglalni az utat. Az apartmanház a központban van, nagyjából 150 méterre a tengerparttól, ellátás nincs, az ár hét éjszakára 65 ezer forint plusz a járulékos költségek. Rodoszra is hasonló áron mehetünk, itt kétszáz méterre van az apartman a tengerparttól, a központtól pedig tíz perc sétára.

Ezek csak a legolcsóbbak, amit talátunk, de alig valamivel drágább utakból nagyon sok akad az irodák kínálatában. A legtöbbet Görögországba és Tunéziába indítják.

Luxusutak

Luxusutakból egyelőre kicsi a választék, bár így is találtunk néhány érdekességet. A legdrágább általunk fellelt luxusutazás egy világkörüli út. Kétmillió forintért egy hónap alatt körbeutazhatjuk a világot, minden nagyvárosban egy-két éjszakát töltve, állandó rohanásban. A meglátogatott városok: Kairo, Amman, Delhi, Peking, Hongkong, Tokió, Mexikóváros, Cancun, Lima, Machu Picchu, Rio De Janeiro, Madrid, Róma. Mivel feltehetően erre az útra nincs túljelentkezés, az utas maga döntheti el, mikor akar elindulni.

Harley-Davidsonnal végigutazhatunk a 66-os úton

Egy-másfél millió forintért Harley-Davidsonnal végigutazhatunk a 66-os úton, Floridán, a vadnyugaton vagy éppen Dél-Amerikában. Minimum hat fő esetén indítják az utat, az árban benne van a motorbérlés, a helyi motoros túravezető, kísérőjármű, biztosítás, de nem tartalmazza az üzemanyagköltséget. Néhány út Árpa Attila vezetésével indul, ha valakinek emiatt jönne meg a kedve a túrához.

Pekingi utak

Az olimpiára szóló, pekingi utat is majdnem mindegyik utazási iroda kínál, az ár átlagosan fél-másfélmillió forint között van a jellemzően egy vagy kéthetes utak esetében. A legolcsóbb, amit találtunk 590 ezer forint volt négy éjszakára, félpanziós ellátással. Az árban benne van a repülőjegy, a napi busztranszfer a metróállomáshoz, félnapos pekingi városnézés, egy belépő az üdülőkomplexum sportlétesítményeibe és négy belépőjegy az olimpiai versenyekre. De külön kell fizetni a reptéri illetéket, a vízumdíjat és a biztosításokat.

Pekingi utat is majdnem mindegyik utazási iroda kínál

Ugyanezekkel a feltételekkel hat éjszakára 660 ezer forint, kilenc éjszakára 895 ezer forint a díj.