Judit
3 °C
7 °C

Oláh Lajos hadat üzent a nejlonzacskóknak

2008.04.09. 13:19
A fogyasztóvédőkkel és tetemes pénzbírsággal kellene szembenéznie annak az üzletnek, amelyik nem könnyen lebomló szatyrokba csomagolna, ha a parlament elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. A javaslatot Oláh Lajos, az MSZP szakpolitikusa jegyzi, aki szerint ha az utolsó budai pasa itthagyott volna egy nejlonszatyrot, az a napokban bomlott volna le.

Naponta 1,3 millió műanyag zacskó kerül forgalomba. Egy szatyor átlagos élettartama mindössze húsz perc, de lebomlási ideje átlagosan 3-400 év le, ami jelentősen terheli a környezetet, véli Oláh Lajos, az MSZP zöldpolitikusa, aki egy évnyi egyeztetés után hétfőn nyújtotta be a problémát rendezni hivatott törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. "Azért van szükség a törvényre, mert ha utolsó budai pasa itt hagyott volna egy nejlonszatyrot, az a napokban bomlott volna le" - érzékeltette a helyzetet a politikus.

Az IKEA is lépett Amerikában

Az IKEA betiltja a műanyag zacskókat október 1-től. Az áruházlánc 2007 márciusában indította programját, melynek célja, hogy jelentősen, 70 millióról 35-re csökentse a zacskóhasználatot. Most öt centért adja a zacskókat, a befolyt összeget az American Forests szervezetnek utalják. Tavaly március óta 300 dollárt utaltak a szevezetnek.

Oláh javaslata szerint a jövőben néhány szűk kivételtől eltekintve csak gyorsan lebomló, vagyis természetes alapanyagból készített zacskót lehetne forgalomba hozni. Kivételt az jelenthetne, ha az áruházlánc vállalná, hogy a zacskók nyolcvan százalékát visszagyűjti. Jelenleg ugyanis csak darabonkénti termékdíj próbál gátat szabni a zacskó-őrületnek.

A javaslat szerint a törvény betartását a fogyasztóvédelem ellenőrizné, amely bírságot szabhatna ki a renitens áruházakra. Oláh pozitívumnak tartja, hogy több nagy áruházláncban már bevezették a lebomló szatyrok forgalmazását.

A képviselő adatai szerint a magyar csomagolóipar 2004-ben 8900, 2005-ben pedig már 9800 tonna műanyag zacskót és szatyrot gyártott, ami a politikus szerint akkora mennyiség, ami mellett már nem lehet szó nélkül elmenni. A szakpolitikus emlékeztet javaslatának indoklásában arra, hogy Európában elsőként Korzikán tiltották be a műanyag szatyrok használatát, de például az afrikai Ruandában a repülőtéren már el is kobozzák a nejlonzacskókat.

Oláh Lajos nem politikai kérdésként kezeli javaslatát, ezért a parlament környezetvédelmi bizottsága valamennyi tagjának eljuttatta a azt, bízva abban, hogy elképzeléseit támogatják majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?