Oláh Lajos hadat üzent a nejlonzacskóknak

2008.04.09. 13:19
A fogyasztóvédőkkel és tetemes pénzbírsággal kellene szembenéznie annak az üzletnek, amelyik nem könnyen lebomló szatyrokba csomagolna, ha a parlament elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot. A javaslatot Oláh Lajos, az MSZP szakpolitikusa jegyzi, aki szerint ha az utolsó budai pasa itthagyott volna egy nejlonszatyrot, az a napokban bomlott volna le.

Naponta 1,3 millió műanyag zacskó kerül forgalomba. Egy szatyor átlagos élettartama mindössze húsz perc, de lebomlási ideje átlagosan 3-400 év le, ami jelentősen terheli a környezetet, véli Oláh Lajos, az MSZP zöldpolitikusa, aki egy évnyi egyeztetés után hétfőn nyújtotta be a problémát rendezni hivatott törvényjavaslatát az Országgyűlésnek. "Azért van szükség a törvényre, mert ha utolsó budai pasa itt hagyott volna egy nejlonszatyrot, az a napokban bomlott volna le" - érzékeltette a helyzetet a politikus.

Az IKEA is lépett Amerikában

Az IKEA betiltja a műanyag zacskókat október 1-től. Az áruházlánc 2007 márciusában indította programját, melynek célja, hogy jelentősen, 70 millióról 35-re csökentse a zacskóhasználatot. Most öt centért adja a zacskókat, a befolyt összeget az American Forests szervezetnek utalják. Tavaly március óta 300 dollárt utaltak a szevezetnek.

Oláh javaslata szerint a jövőben néhány szűk kivételtől eltekintve csak gyorsan lebomló, vagyis természetes alapanyagból készített zacskót lehetne forgalomba hozni. Kivételt az jelenthetne, ha az áruházlánc vállalná, hogy a zacskók nyolcvan százalékát visszagyűjti. Jelenleg ugyanis csak darabonkénti termékdíj próbál gátat szabni a zacskó-őrületnek.

A javaslat szerint a törvény betartását a fogyasztóvédelem ellenőrizné, amely bírságot szabhatna ki a renitens áruházakra. Oláh pozitívumnak tartja, hogy több nagy áruházláncban már bevezették a lebomló szatyrok forgalmazását.

A képviselő adatai szerint a magyar csomagolóipar 2004-ben 8900, 2005-ben pedig már 9800 tonna műanyag zacskót és szatyrot gyártott, ami a politikus szerint akkora mennyiség, ami mellett már nem lehet szó nélkül elmenni. A szakpolitikus emlékeztet javaslatának indoklásában arra, hogy Európában elsőként Korzikán tiltották be a műanyag szatyrok használatát, de például az afrikai Ruandában a repülőtéren már el is kobozzák a nejlonzacskókat.

Oláh Lajos nem politikai kérdésként kezeli javaslatát, ezért a parlament környezetvédelmi bizottsága valamennyi tagjának eljuttatta a azt, bízva abban, hogy elképzeléseit támogatják majd.  • Tippek
  • Árfolyam