Viola
-6 °C
-2 °C

760 ezer nyugdíjas extra emelést kap jövőre

A kormány nem bánik szűkmarkúan a nyugdíjasokkal jövőre, hiszen a költségvetési kiigazítás kellős közepén - 4,5 százalékos infláció mellett - 8,4 százalékkal több pénzhez jutnak az érintettek.

Jövőre 4,9 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, miközben az infláció várhatóan 4,5 százalékos lesz - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő. Ez a nyugdíjemeléseknél alkalmazott szabály, az úgynevezett svájci indexálás miatt lesz így: a nyugdíjemelés mértékét felerészben az infláció, felerészben pedig az országos nettó keresetemelkedés határozza meg. Utóbbit a kabinet 5,2 százalékosra becsüli. (Nem szabad azonban elfelejteni, hogy aki jövőre megy nyugdíjba, az mégis kevesebb járandóságot fog kapni ahhoz képest, mintha még idén tenné meg ezt: a nyugdíjszámítási szabály változtatása körülbelül 8 százalékkal mérsékli az induló nyugdíj összegét.)

A fenti, minden öregségi nyugdíjban részesülőre vonatkozó 4,9 százalékos járandóságnövelésen túl 760 ezer nyugdíjas még többletemelést is kap, amelynek mértéke maximum 10 százalék lehet. Ezzel együtt, összességében nyugellátásokra közel 8,4 százalékkal jut több pénz 2008-ban az ideinél.

Az extra többletemelés azokat érinti, akik 1991 és 1996 között vonultak nyugdíjba, mértéke pedig attól függ, hány évet dolgoztak. Az új rendszerben azok, akiknek 29 évnél több szolgálati idejük van, többletévenként további fél százalékos, legfeljebb 10 százalékos extra emelést kapnak január elsejétől. A kormány a lépéssel a legnehezebb helyzetben lévő nyugdíjasokon szeretne segíteni. A program 2008-ban összesen 37 milliárd forintos többletemelést jelent mintegy 520 ezer öregségi, és további 240 ezer rokkantsági nyugdíjasnak - közölte a kormányszóvivő.

2008. január 1-től egyébként változik a nyugdíjnál figyelembe vehető százalékos mérték is: míg jelenleg a 40 évnél hosszabb szolgálati idővel rendelkezők esetében évente másfél százalékkal emelkedik a nyugdíj mértéke, addig ez 2008-tól 2 százalékra nő. Daróczi elmondása szerint az új szabály hozzájárul a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságához, mivel a nyugdíj megállapítása során azok járnak jobban, akik hosszabb szolgálati idővel rendelkeznek. Így arra ösztönözik a munkaképes korú embereket, hogy aktívak maradjanak, és később hagyják csak el a munkaerőpiacot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!