Olivér
5 °C
8 °C

10 százalékos társasági adó 50 millió forintig

2007.10.26. 13:35
Újabb engedményeket sikerült kicsikarniuk a kormánytól a munkaadóknak és munkavállalóknak a jövő évi adótörvényeket illetően.

Mint tegnap megírtuk, a kabinet nem ragaszkodik a tb-járulékok egyszámlára történő befizetésével. Az Országos Érdekegyeztető Tanács mai ülésén pedig Karácsony Imréné, a Pénzügyminisztérium adóügyi szakállamtitkára közölte a szociális partnerekkel, hogy a kormány támogatja, hogy a hidegétkezési utalvány adómentes határa a mai havi 5 ezer forintról 6 ezerre, a melegétkezési támogatás esetében pedig 10-ről 12 ezer forintra nőjön jövőre.

A kabinet egyetért azzal is, hogy az iskolakezdési támogatás esetében az adómentes határt (ami most évente 20 ezer forint) a mindenkori minimálbérhez kössék úgy, hogy annak 30 százaléka legyen adó- és járulékmentesen adható iskolakezdési támogatásként. (Ez jövőre közel 21 ezer forintot jelent.)

További 14-16 milliárd forintot kint hagynak a cégeknél

Még egy fontosabb területen teljesítette az érdekképviseletek kérését a kormány. Jelenleg a 16 százalékos normál társasági adókulcs helyett 5 millió forint adóalapig bizonyos feltételek mellett 10 százalékos kulcsot alkalmazhat a vállalkozás, beleértve az egyéni vállalkozókat is. Jövőre a határ 50 millió forintra tolódik feljebb.

Az a vállalkozás tehát, amely megfelel azoknak a hatályos törvényben is leírt feltételeknek, hogy nem vesz igénybe adókedvezményt, legalább 1 főt foglalkoztat, nála rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, és az alkalmazottak után legalább a minimálbér másfélszerese - a hátrányos helyzetű 48 kistérségben a minimálbér - után megfizeti a tb-járulékokat, az 2008-tól már 50 millió forintos társasági adóalapig 10 százalékos adót fizethet meg.

De nem engedi bármire felhasználni a kormány a csökkentett kulcs révén elért megtakarítást. Tartalékba kell helyeznie a cégnek a 6 százalék*50 millió forint = 3 millió forintot, azt pedig 4 éven belül csak beruházásra, hiteltörlesztésre vagy foglalkoztatási célra (pályakezdő, munkanélküli, csökkent munkaképességű személy felvételére) fordíthatja. Ezzel a kormány a számításai szerint körülbelül 22-24 milliárd forintot hagy kint a cégeknél. (A mai rendszer 8 milliárddal kedveskedik az üzleti szférának, ezért a határ megtízszerezése újabb 14-16 milliárd forintos könnyítést jelent.)

Kóka megmozgatta az OÉT tagjainak fantáziáját

Ezeken kívül a kabinet egyéb kisebb jelentőségű korrekciókra is hajlott. A munkaadók és munkavállalók azonban ezeket hallva nem tűntek túlzottan elégedettnek. Továbbra is elutasítják a kisadók összevonását. Pedig nyitott kapukat döngetnek: a parlament költségvetési bizottságának szerda este véget ért ülésén látszott, hogy a koalíciós képviselők is elálltak a kisadók összevonásától, így nagy valószínűséggel tovább fog élni a mostani rendszer. A munkavállalók pedig kitartóan lobbiznak azért is, hogy a társadalmi szervezetek tulajdonában álló üdülők után ne kelljen luxusadót fizetni, ám a kormány e téren hajthatatlan.

Kóka János SZDSZ-elnök szelet vetett és vihart aratott azzal a szerdai tájékoztatójával, amikor közölte a szabad demokraták kívánságait az adócsomag, illetve a költségvetés kapcsán. Összesen 70-80 milliárd forint átcsoportosítására tett javaslatot a gazdasági miniszter: az alsó, 18 százalékos személyi jövedelemadókulcs határának évi 1,7-ről 1,9 millió forintra történő emelését és fogyatékos vagy háromnál több gyereket nevelő családok esetében a családi pótlék növelését látnák szívesen, illetve azt, hogy az szja mai 1+1 százalékos része helyett 3 százalékát lehessen felajánlani egyházaknak és civil szervezeteknek. Ezeknek a forrását pedig a közszféra személyi juttatásainak megkurtításában, a béremelés visszafogásában, illetve az állami működési kiadások mérséklésében jelölte meg Kóka.

A munkaadók és a munkavállalók nehezményezték, hogy ha Kókáéknak van 70-80 milliárd forintos mozgásterük, akkor itt az adócsomag tárgyalásakor a szociális partnerekkel szemben miért ilyen szűkmarkú a kormány. A szakszervezetek pedig kifogásolták, hogy a közszféra béremelésének visszafogásával teremtenék elő a 70-80 milliárd egy részét. Válaszként Csizmár Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a szóban forgó javaslatok az SZDSZ-hez köthetők, az nem a kabinet álláspontja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?