Mátyás
-6 °C
1 °C

Egekben az olajár: a BKV drágít

2005.06.28. 09:29
A közlekedési társaságokat sem hagyta érintetlenül az olajár emelkedése. A BKV júliustól emeli tarifáit, s hasonlót szeretnének a Volán-cégek is, ám ez egyelőre nem szerepel a gazdasági tárca napirendjén.
A Volánbusz Rt.-t az üzemanyagárak vártnál nagyobb mértékű növekedése rendkívül érzékenyen érinti, jelentette ki a Napi Gazdaságnak a cég illetékese. Az idei üzleti tervben - az inflációs várakozásokhoz igazodva - éves szinten 4,5 százalékos emelkedést vettek figyelembe.

Az év eddig eltelt időszakában a növekedés már megközelíti a 10 százalékot, ami több száz millió forint többletköltséget okoz, s ezt a társaság már nem tudja kigazdálkodni. A gazdasági tárca az év elején 4,5 százalékos viteldíjemelésről határozott, holott a Volán-társaságok 2004-ben 7,3 százalékos áremelést tartottak volna indokoltnak a szakma költségkosarában bekövetkezett áremelkedések kompenzálására. Tekintettel a különbségre, az ármegállapító rendelet megjelenését követően a cégek már jelezték az évközi áremelés szükségességét.

Az árhatósági intézkedésekre azonban ez idáig nem került sor - jegyezte meg a Volánbusz illetékese. Tóth Judit, a gazdasági tárca szóvivője a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy egyelőre nincs napirenden a Volán-társaságok viteldíjának emelése. A Volánbusz az árbevétel-költség viszonyok kedvezőtlen alakulása miatt a tevékenységének racionalizálására kényszerül. Az üzleti tervbe a menetrend szerinti forgalomban éves szinten 3,2 százalékos csökkentést állítottak be, további megtakarításra kevés az esély.

A Budapesti Közlekedési (BKV) Rt.-t is érinti az üzemanyagárak emelkedése, de némileg tompítva. A cég ugyanis négyéves keretmegállapodás alapján szerzi be az üzemanyagot a Moltól és az OMV-től. A két cég a félévente lebonyolított közbeszerzési pályázaton versenyez egymással a szállítás jogáért, s amennyiben emelkedik az üzemanyag ára, a BKV annak függvényében kap kedvezményt a szállítótól.

A BKV üzemanyag-beszerzésre vonatkozó legközelebbi közbeszerzési pályázata július 20-a után várható. A jövő hónapban egyébként - a januári 10 százalék után - újabb 5 százalékkal emelkednek Budapesten a tömegközlekedési tarifák a fővárosi közgyűlés tavalyi rendeletének megfelelően. Így a vonaljegy 160-ról 170 forintra, az összvonalas havibérlet 5950-ről 6250 forintra, a tanuló- és nyugdíjasbérlet pedig 2250-ről 2360 forintra drágul.

A BKV tarifái tavaly ugyanígy, két lépcsőben emelkedtek, s így összességében 12 százalék körüli volt az áremelés éves hatása - írta a FigyelőNet. Az olaj folyamatos drágulása kihat a MÁV Rt. üzemanyagköltségeire is. Az olaj ármozgása az év első három hónapjában az árkedvezményekkel együtt 80,076 millió forintnyi megtakarítást, míg a második negyedévben 80,020 millió forintos többletköltséget okozott, vagyis összességében az első félév még így is minimális - 56 ezer forintos - megtakarítást hozott a gázolaj beszerzésben - tudta mega Napi Gazdaság a vasúttársaságtól.

A MÁV a "Beszerzés Expressz" keretében írta ki a vontató- és vontatott járművek üzemeltetéséhez szükséges tárgyalásos közbeszerzési eljárást, amelynek eredménye az lett, hogy a gázolajat négy évre kötött szerződés keretében a Mol biztosítja a vasúttársaságnak. A közbeszerzési eljárás során kötött gázolaj-szállítási szerződés előnye a fix árkedvezményen felüli úgynevezett rabatt kedvezmény, a fizetési teljesítéshez kötött pénzügyi kedvezmény.