Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Burgenlandban is terjeszkedne az OTP

2003.11.14. 09:10
A teljes privatizáció előtt álló Bank Burgenlandért a Raiffeisen Bank burgenlandi tartományi bankja (RLB) vezette konzorciumnak az OTP is ellenfele lesz - mondta Julius Marhold, az RLB igazgatója.
"Az első körben hat-hét bank érdeklődésére lehet számítani, köztük várhatóan a Bawag, az Oberbank és a magyar OTP is versenybe száll" - közölte Marhold egy csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen Herbert Stepic, az RZB vezérigazgató-helyettese is részt vett.

Nem elsődleges cél

Marhold nyilatkozatával kapcsolatban az OTP Banknál az MTI-nek elmondták: "az OTP minden térségbeli eladó bank iránt érdeklődik, és tudnak arról, hogy a Bank Burgenland is eladó". Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy Ausztria nem tartozik az OTP elsődleges akvizíciós célpontjai közé.

Az APA osztrák hírügynökség által idézett megfigyelők szerint szenzációszámba menne, ha első ízben egy kelet-európai bank is részt venne az osztrák bankprivatizációban. A hírügynökség emlékeztet rá, hogy az OTP idén májusban legyőzte az Erste Bankot a bolgár DSK privatizációs tenderén, és Albániában is a Raiffeisen Bank egyetlen konkurense az albán takarékpénztár megszerzéséért folyó versenyben.

Az osztrákok beletörődnének

Az RLB által vezetett konzorciumnak a Raiffeisen néhány tartományi bankján kívül várhatóan tagja lenne a UNIQA és a Generali biztosító is. Marhold hangsúlyozta: a Bank Burgenland megszerzése az RLB vezette konzorcium érdekében áll, de "nem minden áron".

Arra a kérdésre, hogy beletörődnének-e, hogy a Bank Burgenland az OTP tulajdonába kerüljön, Herbert Stepic, az RZB vezérigazgató helyettese így válaszolt: "Miért ne? A Lukoil fél Európát felvásárolja".

A 97,97 százalékban a Burgenland tartomány tulajdonában lévő Bank Burgenland mérlegfőösszege 2,9 milliárd euró. Osztrák piaci spekulációk szerint a bank vételára 80 millió euró körül lesz. Az RLB által kínált árról Marhold nem volt hajlandó nyilatkozni, csak annyit mondott: "a Bank Burgenland saját tőkéje 80 millió euró, és ez bizonyára alapja lehet a kalkulációnak".