Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Lengyel bankkal egyesülhet az OTP

2008.05.08. 12:34
Az OTP korábban cáfolta, a lengyelek most állítják: folynak a tárgyalások a magyar óriásbank és a lengyel állami pénzintézet között. Az egyesülés nem is lenne értelmetlen.

Együttműködési, egyesülési tárgyalásokat folytat az OTP Bank és a lengyel PKO BP - nyilatkozta a PKO vezérigazgatója, Rafal Juszczak a Rzeczpospolita-nak - tudósított a Reuters. A vezérigazgató szerint a magyarok nyitottak akár egy nagyon szoros kooperációra is. Juszczak szerint megvizsgáltak számos lehetőséget, többek között az egyesülést és egy holding alakítását. A vezérigazgató szerint a (a többségi tulajdonos) lengyel állam bizonyos feltételekhez kötné a tranzakció minden formáját.

Mint ismeretes a tranzakció tavaly év végén is felmerült, akkor az OTP Bank a Portfolio.hu-nak közleményben cáfolta a lengyel szál realitását. "Lengyelország nem szerepelt és nem szerepel az OTP Bank akvizíciós stratégiájában deklarált elsődleges célországok között." - állt az OTP szűkszavú kommentárjában.

Azóta annyit finomodott a helyzet, hogy a lengyel pénzügyminisztérium cáfolta, hogy el szeretné adni teljesen a PKO BP-t, a bankprivatizáció során mindössze kisebbségi csomagokat adnának el más bankokban, miközben a PKO-ban mindenképpen megtartanának 30%-ot. A lengyeleknél mondjuk nem lehet semmit sem biztosra venni.

A Portfolio.hu kommentárja

Ha a hírt jól értelmezzük, akkor az együttműködés nem csak fúzió formájában valósulhatna meg, hanem partnerség keretében. (Korábban még a MOL-PKN tárgyalásoknál volt olyan lehetőség, hogy egy Royal Dutch/Shell-hez hasonló holdingot hoznának létre, elméletileg egy ilyen holding itt is működhetne.)

A hír nyilván valós, de mindenképpen hangsúlyozni szeretnénk, hogy megítélésünk szerint az OTP Bank menedzsmentje több hasonló tárgyalást is folytathatott, hiszen az a dolga, hogy ott legyen a piacon, s feltérképezze az eseményeket. Elképzelhető, hogy a lengyelek pletykásabbak az átlagnál (mint ahogy a MOL-PKN tárgyalásoknál ezt megtapasztalhattuk).

Az egyesülésnek, hogy ha a lengyel állam tulajdonosi szerepét, és a nem túl gördülékenynek nevezhető lengyel döntéshozatalt sikerül kezelni, sok értelme lehet mindkét bank számára.

Megítélésünk szerint a lengyelek egy magasabb szintű know-howt kapnának (az OTP nagyon jó volt takarékpénztárak menedzselésében), megnyílna számukra a külföldi terjeszkedés lehetősége, az OTP pedig egy jelentős mértékben növekvő, mégis az orosznál kevésbé kockázatosabb piaccal csökkentené magyar dependenciáját. Megítélésünk szerint egy ilyen bankholding valóban tudna volumenben is terjeszkedni a keleti piacokon (komoly bankká tudna válni Oroszországban, Ukrajnában, úgy hogy kockázataiban még mindig egy közép-európai bank maradna.

A lengyelek eddig nem sok mindent tudtak felmutatni a külföldi piacokon, lengyel zászlóval Oroszországban esélyük sem lenne, tapasztalat, motiváció és talán képességek híján pedig nem ártana egy OTP-hez hasonló szakmai partner, akivel ráadásul az egyenlők egyesülése valósulna meg.

Ha a két bank egyesülne, úgy a régióban egy akkora bankóriás jönne létra, amelyet csak nagyon nehezen lehetne felvásárolni (ebből a szempontból az OTP-nek nem biztos, hogy hátrányos egy 15-20%-os lengye állami tulajdonos), gyakorlatilag az összes fontosabb piacon jelen lenne, s teljesítményét nem érintené egyetlen ország gyengélkedése sem.

Az egyesülést vagy együttműködést azonban még nem kezelnénk valószínűsíthető dologként, csak annyit jelez, hogy az OTP menedzsentje nem csak ül Nádor utcai irodaházában, hanem aktívan szemléli a piacot.