Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nem fizet osztalékot az OTP Bank

2008.04.25. 13:38
Nem fizet osztalákot az OTP Bank 119,9 milliárd forintos adózott nyereségéből. A bank saját részvényeket vásárol inkább és külföldön terjeszkedik.

Az OTP Bank részvényesei a bank pénteken megtartott közgyűlésén jóváhagyták az igazgatóság javaslatát, hogy a bank tavalyi 119,9 milliárd forintos adózott nyereségéből ne fizessen osztalékot. A mérleg szerinti nyereség így 107,9 milliárd forint a közel 12 milliárd forintnyi általános tartalék megképzése után.

Az OTP 2006-ra részvényenként 145 forintot fizetett. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a közgyűlésen elmondta: az osztalék 125 forint lenne részvényenként, ami a részvényárfolyam kevesebb mint két százaléka. A részvényeseknek már rövid távon is érdekük, hogy a bank a mostani alacsony árfolyamon minél több részvényt vásároljon vissza – mondta Csányi Sándor. A bank ezért szeretné folytatni a vásárlásokat, aminek forrása az osztalék visszatartása mellett az OTP Garancia Biztosító értékesítéséből származó bevétel lesz.

Bár a 2007-esnél gyorsabb GDP növekedésre számít Magyarországon 2008-ban, de várhatóan ez sem fogja meghaladni a két százalékot - mondta Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az OTP mai közgyűlésén. A gazdaság nagyobb növekedése nem jelenti azt, hogy nőne a lakossági teherviselési képessége, sőt a megtakarítási hajlandóság várhatóan csökken is. A magyar bankrendszer profitabilitási kilátásai összességében nem túl pozitívak.

Urbán elmondta, hogy a hitel/betét mutató tovább nő 2008-ban (hitel 26-27 százalékok, betét 10 százalékos növekedés. A vezérigazgató-helyettes szerint a bank növekedését egyelőre még nem lassította le a likviditási válság, eddig csak drágább forrásköltséget jelentett. Mivel a piacok többségén át lehet terhelni az ügyfelekre a megnövekedett forrásköltséget, a likviditási válság nem befolyásolja érdemben az OTP eredménytervét.

Urbán szerint a forint nagy valószínűség szerint erősödni fog az elkövetkező években, amely kedvező hatással lesz a devizaadósokra, így a bankok portfólióminőségére is. Urbán elmondta, hogy kedvező folyamat a jelzálogalapú hitelek terjedése, a hitelkiváltások, mivel ez az ügyfelek számára alacsonyabb költséget, a bankok számára nagyobb biztonságot eredményeznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!