Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Pénzügyi problémák a Parmalat Hungáriánál is

2004.01.22. 10:57
Az olaszországi főrészvényes helyzetének megváltozása miatt átmeneti pénzforgalmi problémák merültek fel a Parmalat Hungáriánál. A cég hetek óta nem fizet beszállítóinak.
A Parmalat Hungaria Rt.-nél - a cég többségi részvényese, a Parmalat S.p.A. társaság helyzetének megváltozása miatt - bizonyos átmeneti pénzforgalmi problémák merültek fel; a cég azonban számít legfontosabb magyarországi bankjainak a támogatására a héten befejeződő tárgyalásokon - közölték a vállalat vezetői. Alan van der Nagel, a Parmalat Hungaria Rt. elnöke és Cristiano Villani ügyvezető igazgató köszönetét fejezte ki a beszállítóknak, köztük is kiemelten a magyar beszállítói cégeknek a türelmükért, együttműködésükért.

Január 15-én Olaszországban személyesen informálták az olasz anyavállalat rendkívüli megbízottját, Enrico Bondit és válságkezelő csapatát a magyarországi érdekeltség tevékenységéről, és rendes üzletmenetének fenntartásához szükséges lépésekről. Beszámoltak továbbá a kialakult helyzetről a székesfehérvári önkormányzat igazgatójának, valamint Benedek Fülöpnek, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárának.

Az MTI úgy tudja, hogy a székesfehérvári vállalat számláinak zárolása miatt mintegy 1,5-2 hónapja nem tud fizetni a beszállítóinak, és több mint 720 millió forinttal tartozik a tejtermelőknek. A termelők ennek ellenére nem álltak le a tejszállítással, így a székesfehérvári gyárban a megszokott ütemben, és változatlan létszámmal folyik a termelés. A gyár vezetői a pénzügyi helyzet rendezése érdekében az utóbbi napokban folyamatosan tárgyaltak a pénzintézetekkel, elsősorban a cég számláit zároló CIB Bankkal. Az egyeztetések várhatóan pénteken fejeződnek be.