Lukács
1 °C
14 °C

Magyarország lekerülhet a pénzmosó-feketelistáról

2002.01.30. 11:01
A 29 országot tömörítő, pénzmosás elleni Nemzetközi Pénzügyi Akciócsoport (FATF/GAFI) szerdán kezdődő hongkongi ülésén kínálkozik az első lehetőség arra, hogy Magyarország lekerüljön a 'nem együttműködő' államok tizenhetes feketelistájáról - közölte a Népszabadság. Ha Oroszországot nem számítjuk, hazánk az egyetlen európai ország a listán. A szervezet eddig csak Naurut sújtotta szankciókkal a pénzmosás elleni gyenge fellépésért.
Magyarország azért került fel a listára, mert az FATF által kifogásolt úgynevezett anonim megtakarítási formák ügyében nem azonnali együttműködést ajánlott - mint például Prága vagy Pozsony -, hanem majdani európai uniós csatlakozásunk idejére ígért intézkedéseket - közölte a Népszabadság. Az időközben elfogadott pénzmosás elleni intézkedéscsomag viszont - amelyet szeptember 11. csak még időszerűbbé tett, hiszen a pénzmosás közvetlenül összefügg a szervezett bűnözéssel és a terrorszervezetek finanszírozásával - "nevesíti", ha nem is számolja fel az anonim betéteket.

Háromszázezer betétet nevesítettek

Az OTP Bank legfrissebb adatai szerint több mint 300 ezer ügyfél nevesítette anonim betéteit január elseje óta. 130 ezren a postákon, 175 ezren a bank fiókjaiban jelentkeztek - írja a lap. A postahivatalokban 8-12 ezren, a bankfiókokban 11-15 ezren jelentkeztek naponta az elmúlt három hétben.

Eddig csak Naurut büntették

A FATF a pénzmosás elleni gyenge fellépés miatt eddig csak Naurut sújtotta szankciókkal - közölte a BBC. A szervezet szerint a csendes-óceáni szigetre folyamatosan nagymennyiségű gyanús eredetű pénz érkezik, főleg Oroszországból. A szankciók feloldásáról vagy fenntartásáról a Hong Kong-i konferencián döntenek.

A terroristapénzek felderítése

A konferencián azt is megvizsgálják, hogy a tagországok végrehajtották-e azokat a változtatásokat, amelyeket a FATF tavaly, az Amerikát ért terrortámadás nyomán javasolt. A szervezet összesen nyolc, többek között a nemzetközi együttműködésről és a pénzintézetek feljelentési kötelezettségéről szóló javaslatot terjesztett elő, amelyek segíthetik a terrorszervezetek pénzforrásainak felderítését.

15%
4490 Ft
3817 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft