Jenő
-3 °C
6 °C

Magyarország lekerülhet a pénzmosó-feketelistáról

2002.01.30. 11:01
A 29 országot tömörítő, pénzmosás elleni Nemzetközi Pénzügyi Akciócsoport (FATF/GAFI) szerdán kezdődő hongkongi ülésén kínálkozik az első lehetőség arra, hogy Magyarország lekerüljön a 'nem együttműködő' államok tizenhetes feketelistájáról - közölte a Népszabadság. Ha Oroszországot nem számítjuk, hazánk az egyetlen európai ország a listán. A szervezet eddig csak Naurut sújtotta szankciókkal a pénzmosás elleni gyenge fellépésért.
Magyarország azért került fel a listára, mert az FATF által kifogásolt úgynevezett anonim megtakarítási formák ügyében nem azonnali együttműködést ajánlott - mint például Prága vagy Pozsony -, hanem majdani európai uniós csatlakozásunk idejére ígért intézkedéseket - közölte a Népszabadság. Az időközben elfogadott pénzmosás elleni intézkedéscsomag viszont - amelyet szeptember 11. csak még időszerűbbé tett, hiszen a pénzmosás közvetlenül összefügg a szervezett bűnözéssel és a terrorszervezetek finanszírozásával - "nevesíti", ha nem is számolja fel az anonim betéteket.

Háromszázezer betétet nevesítettek

Az OTP Bank legfrissebb adatai szerint több mint 300 ezer ügyfél nevesítette anonim betéteit január elseje óta. 130 ezren a postákon, 175 ezren a bank fiókjaiban jelentkeztek - írja a lap. A postahivatalokban 8-12 ezren, a bankfiókokban 11-15 ezren jelentkeztek naponta az elmúlt három hétben.

Eddig csak Naurut büntették

A FATF a pénzmosás elleni gyenge fellépés miatt eddig csak Naurut sújtotta szankciókkal - közölte a BBC. A szervezet szerint a csendes-óceáni szigetre folyamatosan nagymennyiségű gyanús eredetű pénz érkezik, főleg Oroszországból. A szankciók feloldásáról vagy fenntartásáról a Hong Kong-i konferencián döntenek.

A terroristapénzek felderítése

A konferencián azt is megvizsgálják, hogy a tagországok végrehajtották-e azokat a változtatásokat, amelyeket a FATF tavaly, az Amerikát ért terrortámadás nyomán javasolt. A szervezet összesen nyolc, többek között a nemzetközi együttműködésről és a pénzintézetek feljelentési kötelezettségéről szóló javaslatot terjesztett elő, amelyek segíthetik a terrorszervezetek pénzforrásainak felderítését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?