Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Gyalázatos a magyar infláció

2007.12.07. 17:55
Egyetlen hónap alatt jelentősen módosították előrejelzésüket a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők. Az új felmérés alapján az idén az év egészére 8 százalékos infláció várható, a tavalyi kétszerese. Ennek egyetlen előnye lehetne, hogy jövőre a bázishatás miatt gyorsabban csökkenő trendet mutathatna a pénzromlás. De jobb, ha erre sem számítunk.

Novemberben tovább emelkedhetett az éves alapú infláció Magyarországon, derül ki a Portfolio.hu 14 elemző megkérdezésével végzett felméréséből. A konszenzus (a válaszok mediánja) szerint az év tizenegyedik hónapjában 6,7 százalékról 7,1 százalékra emelkedhetett a pénzromlás üteme. Ennél is ijesztőbb az, hogy egyetlen hónap alatt 6,5 százalékról 7,1 százalékra ugrott az idén decemberre vonatkozó éves inflációs konszenzus. Amennyiben bejönnének a mai felmérésben szereplő előrejelzések, az idei átlagos pénzromlási ütem 8,0 százalékos lenne, a tavalyi duplája. A novemberre vonatkozó fogyasztói árstatisztikát jövő kedden reggel teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Néhány hónappal ezelőtt az elemzők még 7-7,5 százalék körüli átlagos pénzromlási ütemre vonatkozó előrejelzéseket adtak, amelyet az év utolsó hónapjainak váratlanul magas adatai tolnak fel. Ez elsősorban az élelmiszer- és energiaárak hatásával függ össze, amelyet részben tompít az erős forint.

Emlékeztetőül: az év elején 4,9 százalékos, három hónapja 5,8 százalékos volt az idén decemberre vonatkozó inflációs konszenzus, így a mostani 7,1 százalékos érték rövid idő alatt jelentősen romló inflációs helyzetképet tükröz.

Jövő januárban az idén év eleji hatósági áremelések magas bázisa miatt várhatóan jelentősen csökken majd az infláció, de mértéke egyelőre kérdéses. Az utóbbi napokban több jelentős hatósági áremelési tervről érkezett hír (9-10 százalékos áramár-drágulás, 13 százalékos BKV-drágulás, 10 százalék körüli budapesti közműáremelés, 5 százalékos lakossági gázáremelés). Kérdéses az is, hogy az infláció mérséklődése milyen intenzitást mutat 2008 elejét követően.

Az emelkedő idei decemberi inflációs konszenzus alapján elméletileg a jövő év decemberi év/év index előrejelzésnek csökkennie kellene a bázishatás miatt. A mai felmérés szerint azonban a jövő decemberi pénzromlási ütemmel kapcsolatos várakozás továbbra is 4 százalékon maradt. Ez abba az irányba mutat, hogy jelentősen túlteljesül a jövő évi átlagos inflációra vonatkozó kormányzati (4,8 százalék) és jegybanki (5 százalék) előrejelzés, illetve a jegybank bizonyosan elvéti a 3 százalékos folyamatos inflációs célját.