Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Magyarok a riviérán

2004.10.05. 08:20
Felfedezték maguknak a francia Riviérát a magyar ingatlanbefektetők és üdülni vágyók. A helyi lakásokra inkább a felső középosztályba tartozó honfitársaink vetettek szemet. Franciaországban könnyű hitelhez jutni, és a kötelező közjegyzői részvétel biztonságossá teszi a vásárlást.
A horvát, a spanyol és az amerikaihoz képest szerényebb, de növekvő arányú azon magyar állampolgárok száma, akik Dél-Franciaországban, Provance-ban és a francia Riviérán vásárolnak ingatlant. A terület azonban nem reménytelen a hazai közvetítők számára, ezt jelzi, hogy új szereplő, az Otthon Centrum (OC) üzletága is fantáziát lát benne.

A szívükre hallgatnak

Franciaországnak e szép dombos és tengerparti övezete nem elsősorban a befektetni szándékozó magyarokat vonzza, hanem az érzelmi kötődés miatt visszavágyókat. Noha az is igaz, hogy aki csupán befektetési céllal vásárol, az sem bánja meg, ugyanis az éves átlagos hozam 7-10 százalék között mozog. Ez ugyan elmarad például a spanyolországitól, ahol 15-18, esetenként 20 százalékot is elérhettünk az elmúlt években, de még mindig jóval túltesz a Magyarországon elérhető hasznon.

Szép Ferenc, az Agence de la Pinéde ügynökség budapesti irodavezetője három éve indította el az üzletét, s évente néhány tucatnyi ügyféllel köt szerződést. Az első hónapokban arra számított, hogy a 100-200 ezer euró közötti, 1-2 szobás lakások iránt lesz nagyobb érdeklődés, s a drágább kategóriába (400-500 ezer euró) tartozóknál csak elvétve lesz üzlet. Éppen fordítva lett, inkább az utóbbiakat keresik. Szerinte e mögött az áll, hogy aki már rászánta magát és van legalább 10-15 millió forintja az induláshoz, az a legjobbat szeretné. Ezek az ügyfelek általában nem nagyon akarnak hitelt felvenni, bár végül ráállhatnak, ha mégis másutt akarják kamatoztatni a kölcsön miatt felszabaduló pénzt.

Kedvező hitelek

A főleg befektetni vágyók persze nem fehér hollók a Riviérán. Azzal állnak elő, hogy 7-8 hónapra szeretnék kiadni a lakást vagy a házat, így a bérleti díjból fedezhetik a havi törlesztőrészleteket. Merthogy elég sokan igénylik a helyi bankoknál az általában 3,8-3,9 százalékos kamattal számított hiteleket. Szép Ferenc szerint a francia bankok könnyen adnak kölcsönt az uniós állampolgár magyaroknak. Megemlítette még, hogy a magyar- vagy a horvátországi gyakorlattal ellentétben, szinte kizárólag közjegyző és ingatlanközvetítő közreműködésével lehet ingatlant vásárolni, a tulajdonos és a vevő közvetlenül nem köthet üzletet. Ez biztonságosabbá teszi a tranzakciót mindkét fél számára - fűzte hozzá.

Segíthetnek a fapadosok

Érdeklődésünkre, miszerint a Magyarországon is egyre több diszkont-légitársaság megjelenése a franciaországi vásárlásokat is megdobhatja, azt mondta: más mediterrán területet figyelve egyértelmű kapcsolat van a légicégek és az ingatlanforgalom között. Nizza lehet az ideális alközpont, ezt egyébként már több fapados cég fölvette középtávú tervébe. Az irodavezető nem tartja kizártnak, hogy előkészületeket tesz e kapcsolat felvételére.

Népszerűek az új lakások

Más utat jár az OC üzletága, amely az egyik legnagyobb francia ingatlanfejlesztő céggel épített ki kapcsolatot, és egyelőre csak új építésű lakásokat kínál. A magyar társaság 10-20 új fejlesztésben közreműködik, és azt tapasztalja, hogy a legnépszerűbbek a 100-200 ezer euró közötti, 40-60 négyzetméteres apartmanok. Radó András üzletágvezető azt közölte, hogy még nem fog-lalkoznak használt lakásokkal, mert a nemrégen indult kapcsolatot szeretnék "bejáratni", de a későbbiekben nem kizárt, hogy erre a piacra is belépnek.

Az OC a fejlesztőtől kapja a jutalékot, a magyar ügyfelektől nem kér pénzt. A kapcsolat ugyanakkor az általános piaci feltételekhez képest kedvezőbbekkel kínált hitelekhez juttathatja a vásárlót. Az egyszerre sok száz vagy ezer lakást fejlesztő cég ugyanis lejjebb szoríthatja a projekthitelt a bankoknál, s a vásárló átveheti azt, szintén kedvező, általában 3,8 százalékos éves kamattal - ecsetelte a gyakorlatot. Utalt még arra is, hogy a zömmel befektetési célú vásárlók egy úgynevezett visszabérlési garanciát is kapnak a fejlesztőtől. Ez bruttó 4 százalékos hozamnak felel meg, amit akkor érhetnek el, ha kilenc évre szóló bérleti szerződést írnak alá.