Simor: A lehető leggyorsabban kamatot kell csökkenteni

2009.01.06. 07:17
A Magyar Nemzeti Bank amilyen hamar csak lehet, csökkenteni akarja a kamatokat, mert az infláció mérséklődése és a recesszió alacsonyabb kamatszintet indokol. A kamatcsökkentésnek azonban nem szabad megzavarnia a pénzpiaci stabilitást - nyilatkozta a Reutersnek Simor András, az MNB elnöke.

Simor szerint jó esély van arra, hogy az infláció középtávon jelentősen elmarad a bank 3 százalékos célszámától, még egy gyengébb forint árfolyam esetén is. A kamatcsökkentést azonban csak olyan ütemben folytatjuk, ami véleményünk szerint nem veszélyezteti a bankrendszer stabilitását és a tőkeáramlást - mondta az MNB elnöke.

A központi bank számára jelenleg nem az infláció jelenti a legnagyobb problémát, hanem a gazdasági kilátások romlása. A gazdaság ugyanis az idén recesszióba kerül a főbb exportpiacok keresletének és a belföldi fogyasztásnak a csökkenés miatt.

A monetáris tanács nem tárgyalt az alapkamatról hétfői ülésén. Londoni feltörekvő piaci elemzők nem zárták ki, hogy a monetáris tanács hétfőn ismét végrehajt egy soron kívüli, 50 bázispontos kamatcsökkentést. Ellenkező esetben a JP Morgan elemzői a rendes, január 19-én esedékes kamatdöntő ülésen egy 1 százalékpontos csökkentést valószínűsítenek.

A monetáris tanács legutóbb december 22-i kamatdöntő ülésén csökkentette 50 bázisponttal, 10 százalékra az alapkamatot, két héttel korábban szintén volt egy fél százalékpontos kamatvágás. Míg utóbbi lépés meglepetésnek számított, előbbi megfelelt a piaci várakozásoknak.