Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Sztrájk: nincs még megállapodás

2008.02.02. 18:25
Nem születetett megállapodás a szombat délutáni egyeztetésen a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV Zrt. között a szakszervezeti követelésekről.

A tárgyalást vasárnap a VDSZSZ a MÁV-START-tal és a MÁV Zrt.-vel is folytatja a bérekről, illetve a sztrájk alatt nyújtandó elégséges szolgáltatásról. A péntek délben felfüggesztett, határozatlan időre meghirdetett VDSZSZ-sztrájk folytatásának időpontjáról a szakszervezet az egyeztetéseket követően dönt.

Ha nem születik megállapodás, akkor legkésőbb hétfőn nulla órától folytatódhat a sztrájk – mondta Gaskó István. A VDSZSZ azt követeli, hogy a minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot egyszeri kifizetésként a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többletbérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

Zsoldos Marianna, a MÁV Zrt. humánerőforrás igazgatója, aki a munkáltató tárgyaló delegációját vezette elmondta: a MÁV Zrt. továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy nincs jogi és gazdasági alapja a VDSZSZ követeléseinek. A MÁV Cargo privatizációs bevételéből történő részesedésről más munkavállalókra vonatkozóan nem születetett korábban írásos dokumentum. Megjegyezte: a VDSZSZ is véleményezte 2007 elején a MÁV Cargo értékesítési feltételeit, akkor nem állt elő ilyen követeléssel.

A MÁV szerint a 10 százalék többlet bérkövetelésnek azért nincs alapja, mert korábban a tevékenység kihelyezésével függött össze ez a lehetőség a külső vállalatokhoz került dolgozók esetében. A MÁV-START-nál, a MÁV Gépészetnél, a MÁV Trakciónál ugyanazok a jogosultságok illetik meg a dolgozókat, mint korábban, sőt a MÁV-START-nál 2009. december 31-éig foglalkoztatási garancia is él a jegykezelő, a kocsivizsgáló és a pénztáros munkakörökre.

A VDSZSZ február 1-jén hajnali 3 órakor kezdett határozatlan idejű munkabeszüntetést, amelyet aznap 12 órakor felfüggesztett, ennek újraindítását a tárgyalások eredményétől tette függővé. Eredménytelenség esetén legkésőbb hétfőn folytathatják. A pénteki munkabeszüntetés a MÁV Zrt.-nél - előzetes adatok szerint - 142 millió pályavasúti bevételkiesést jelentett, a MÁV-START-nál pedig péntek délutáni adatok alapján több mint ötmillió forintot fizettek vissza az utasoknak.