Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-5 °C
4 °C

Készülhetünk az újabb vasutassztrájkra

2008.04.01. 16:09
Újrakezdődhet a vasutassztrájk a hétvégén, több mint egy hónappal a február 1-jén kezdett munkabeszüntetés legutóbbi felfüggesztése után. Kedden vasutasok egyetlen követeléséről sem állapodott meg a VDSZSZ és a MÁV. A szakszervezet a hétvégén indítaná újra a sztrájkot, de lehet, hogy megvárják április 7-ét, amikor a BKV-sok is sztrájkba lépnek.

Kedden is eredménytelenül folytatódott az egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV között a szakszervezet sztrájkköveteléseiről. A munkavállalók továbbra is 10 százalékos pótlék kifizetését követelik a MÁV-tól kiszervezett munkavállalóknak részére a megajánlott 6,9 százalékos bérfejlesztés mellett, valamint minden vasúti dolgozónak nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből.

A Gaskó István vezette szakszervezet ezekkel a követelésekkel hirdette meg a február 1-jén kezdett, azóta többször, legutóbb február 25-én felfüggesztett sztrájkot. Időközben a követelést bővítette a VDSZSZ – a módosított inflációs előrejelzés miatt – egy további 1,1 százalékos béremelési igénnyel. Emellett a kollektív munkaügyi vitát kibővítették a 38, korábban bezárni tervezett vasúti szárnyvonal további fenntartására vonatkozó korábbi követeléssel is, bár erről nem a MÁV-val, hanem a kormányt képviselő tárgyalópartnerrel, feltehetően a GKM-mel kell egyeztetniük.

A sztrájk február 25-i felfüggesztése óta a szakszervezet többször is moratóriumot adott magának a sztrájk újraindítására. Előbb a március 9-i népszavazás, majd március 15-e, végül a húsvéti ünnepek miatt hosszabbították meg a felfüggesztést. A VDSZSZ választmánya végül március 26-án úgy döntött, hogy folytatni kell a sztrájkot, hogy mikortól, annak eldöntésére az elnökséget hatalmazta fel.

A VDSZSZ a múlt héten azt közölte, hogy várhatóan e hét végén indul újra a munkabeszüntetés, azonban az sem lenne meglepetés, ha április 7-én, a BKV-dolgozókkal egy időben sztrájkolnának. A mai, eredménytelenül zárult megbeszélés után Huszta Krisztián, a VDSZSZ szóvivője az Index kérdésére azt közölte: az előző tárgyalási fordulókhoz hasonló volt a mostani, az álláspontok nem közeledtek egymáshoz.

A munkabeszüntetés időpontját firtató kérdésünkre azt mondta, a VDSZSZ egy nappal a sztrájk újraindítása előtt szólni fog. A szakszervezetnek ezt a döntését Huszta azzal indokolta, hogy így elkerülhető: a MÁV a műszakbeosztások változtatásával – a feltételezhetően sztrájkoló dolgozók helyett mások berendelésével – rontsa a sztrájk hatékonyságát.