Ödön
2 °C
11 °C

Gaskóék még nagyobb béremelést szeretnének

2008.03.25. 13:53
Noha az eddigi szakszervezeti követelésekről sem tudott megállapodni a MÁV és a VDSZSZ, a munkavállalók bővítették a követeléseiket. Most már, a vártnál magasabb idei infláció miatt, további 1,1 százalékos béremelést kérnek. A VDSZSZ szerdán országos választmányi ülésen dönt a követelései érdekében elkezdett sztrájk sorsáról.

Kedden is eredménytelen volt az egyeztetés a MÁV Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között az érdekképviselet követeléseiről. A szakszervezet a MÁV Cargo eladásából származó bevétel terhére minden vasutasnak nettó 250 ezer forintot, valamint a MÁV-tól kiszervezett cégek dolgozóinak a korábban elfogadott 6,9 százalékoson túl további 10 százalékos béremelést követel.

Pontosabban ennyit követeltek eddig (valamint február végén elővették a 38, korábban megszüntetni tervezett vasúti mellékvonal ügyét is, amiről azonban nem a MÁV-val kell tárgyalniuk). Most viszont a szakszervezet további 1,1 százalékos béremelési igényt is bejelentett.

Az érdekvédők szerint indokolt a többi vasutas szakszervezet és a MÁV között 2008-ra megállapított 6,9 százalékos bérfejlesztés további 1,1 százalékos növelése, miután a kormány módosította az erre az évre szóló inflációs előrejelzését. Veres János pénzügyminiszter múlt szerdán jelentette be, hogy 4,8 helyett 5,9 százalékos inflációval számolnak, tehát még a 6,9 százalékos emelés is a reálbér növekedését jelentené.

Sigulinszki Tibor, a MÁV szóvivője azt mondta: a VDSZSZ többlet bérkövetelései – mind a 10 százalékos igény, mind az 1,1 százalékos – irreális és jogtalan. Egy bejelentett, várható inflációs rátára nem lehet bértárgyalást alapozni, mondta a szóvivő az Index kérdésére. Sigulinszki megjegyezte: a MÁV továbbra sem enged abból az álláspontjából sem, hogy a MÁV Cargo privatizációs bevételeit nem osztják szét.

A tárgyalások a jövő kedden folytatódnak a szakszervezet és a MÁV között. Arról, hogy addig újraindítják-e a követelések elérése érdekében február 1-jén kezdett, azóta többször, legutóbb február 25-én felfüggesztett sztrájkot – amely felfüggesztését korábban a népszavazással, március 15-ével és a húsvéti ünnepekkel indokolva hosszabbították meg – egyelőre nincs döntés. A VDSZSZ országos választmánya szerdán ülésezik, annak témája lesz többek között a sztrájkok értékelése és a "további lépések megbeszélése" – derül ki a választmány napirendjéből.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?